Soms vraagt iemand die je niet kent of je online of offline seks met diegene wilt hebben. Misschien zoekt diegene contact met je via sociale media. Misschien heb je die ander ontmoet via een datingapp. Online durven mensen sneller dit soort vragen te stellen dan offline.
Soms zullen mensen eerst proberen een band met je op te bouwen. Anderen stellen de seks-vraag direct. Het kan best spannend zijn als iemand ineens met je flirt. Of om naaktfoto’s/video’s vraagt, of deze zelf stuurt. Of met je wil afspreken voor seks. Vind je het moeilijk om je wensen en grenzen aan te geven? Kijk dan hier voor tips.
Twijfel je of je wilt ingaan op de uitnodiging voor seks? Houd er dan rekening mee dat mensen zich online anders kunnen voordoen dan ze zijn. Je kunt te maken krijgen met catfishing. Iemand gebruikt dan nepfoto’s en heeft een nepprofiel. Het doel van een catfish is meestal om je via een online romantische relatie op te lichten. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.
Iemand kan je ook onder druk zetten om online of offline (meer) seks te hebben. Bijvoorbeeld door te dreigen jouw naaktfoto’s/video’s online de verspreiden. Dat is niet oké! Overkomt dit jou, kijk dan hier wat je ertegen kunt doen. Vraagt steeds dezelfde persoon jou via het internet om seks? Dan kan er sprake zijn van cyberstalking. Hier lees je wat je dan kunt doen.
Sommige mensen maken misbruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid van jongeren naar seksualiteit en relaties. Het heet grooming als een volwassene iemand online benadert voor seks die jonger is dan zestien. Onder het tabblad 'Jonger dan 18 jaar' lees je hier meer over.
1
Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.
Maak duidelijk dat je wilt dat het stopt. Zeg dat het respectloos is om iemand zomaar online te benaderen voor seks. Op het internet beseffen mensen niet altijd dat zij met hun gedrag iemand kunnen kwetsen. Wil je helemaal niet reageren? Dat is ook begrijpelijk.
2
3
Blijft diegene je lastigvallen nadat je nee hebt gezegd? Blokkeer die persoon dan en verwijder deze uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog meer berichten ontvangt. Rapporteer het account van diegene bij het platform waarop jullie contact hebben. In deze handleidingen lees je hoe je dit op sociale media doet. Het platform kan het account verwijderen. Verzamel wel eerst bewijs van de manier waarop diegene je lastigvalt.
Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts af. Op deze pagina wordt dit uitgelegd.
Bedenk sterke wachtwoorden, of gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je daar meer over. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Hier lees je hoe dit werkt. Zo maak je het moeilijker om jouw accounts te hacken en je nog verder lastig te vallen.
4
5
Doe melding of aangifte bij de politie als jij je onveilig voelt doordat iemand je online benadert voor seks. Of als er strafbare feiten worden gepleegd. Als je jonger dan zestien bent en een volwassene benadert jou online voor seks, kun je mogelijk aangifte doen van grooming. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.
Let op: verzamel zoveel mogelijk bewijs. Hoe je dit doet, vind je hier.
Onbekenden kunnen je via het internet benaderen voor seks. Als je dit niet wilt, kan dat erg vervelend zijn. In sommige gevallen is het ook verboden.
Als je onder de zestien jaar bent en een volwassene benadert jou voor seks, heet dat grooming. Groomers proberen je vertrouwen te winnen en bevriend met je te raken. Ze doen alsof ze dezelfde interesses hebben als jij. Alsof ze het beste met je voor hebben. En alsof niemand jou zo goed begrijpt als zij. Op een groomer kun je verliefd worden. Dat is niet gek, want daar is een groomer vaak op uit.
Een groomer zal proberen om jou te isoleren van je ouders en vrienden. Of jou ervan te overtuigen dat je jullie relatie geheim moet houden. Geleidelijk gaat diegene over seks praten. De groomer probeert je over te halen offline seks met diegene te hebben. Of vraagt je seksuele handelingen te doen voor de camera. Dit is niet oké, grooming is strafbaar!
Helaas komt grooming veel voor. Je bent dus niet de enige die hier slachtoffer van is. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!
Misschien durf je je ervaringen met niemand te delen uit schaamte, of angst voor straf. Maar zolang jullie contact geheim blijft, kan de groomer je onder druk zetten. Daarom is het beter om er met iemand over te praten. Bijvoorbeeld met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.
Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. In dat geval kun je met iemand van Helpwanted chatten.
Vraag om hulp als je niet zeker weet of degene met wie je chat goede bedoelingen heeft. Of als je twijfelt of het veilig is om af te spreken in de offline wereld. Een buitenstaander kan soms beter beoordelen of het veilig is. Weet je niet hoe jij je wensen en grenzen kunt aangeven? Als je het lastig vindt om nee te zeggen, lees dan deze tips.
Als de groomer jou vraagt om iets te doen wat je niet leuk vindt, doe het dan niet. Ook al klinkt het heel dwingend of overtuigend. Groomers zijn erin getraind om jou voor de gek te houden.
Blokkeer de groomer en rapporteer diegene bij de beheerder van het online platform waarop het contact is ontstaan. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media.
Je kunt ook melding of aangifte doen van grooming bij de politie.
Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Soms zijn mensen veel ouder dan jij, of hebben kwade bedoelingen. Ook als iemand van je eigen leeftijd is, kan deze kwade bedoelingen hebben. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.
Het is moeilijker om jou te benaderen met ongewenste seks-vragen als je anoniem blijft. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.
Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact meer met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.
Als iemand jou ongewenst online benadert voor seks, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Het kan respectloos voelen als een onbekende jou ineens vraagt om (online) seks. Misschien schrik je er ook van. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid, eenzaamheid en depressie. Hoe langer het online contact duurt, hoe meer last je ervan kunt hebben. Vooral als je als minderjarige slachtoffer wordt van grooming.
Je kunt negatief over jezelf gaan denken. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Je kunt ook verdriet voelen als de bedoelingen van degene met wie je leuk contact had niet oké blijken. Dat is begrijpelijk.
Als je ongewenst online benaderd wordt voor seks durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.
Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt ook altijd chatten met Helpwanted.
Ben jij volwassen en benadert iemand jou online voor seks? Dat is niet strafbaar, ook al is het soms vervelend. Wel kan de vraag om seks een onderdeel zijn van strafbare feiten. Bijvoorbeeld cyberstalking, chantage of bedreiging.
Grooming is wel strafbaar. Volgens de wet mag je als volwassene jongeren onder de zestien niet aanzetten tot het doen van seksuele handelingen. Dat mag online en offline niet. Voor een veroordeling van de volwassene is het wel nodig dat er (een voorstel tot) een seksafspraak is gemaakt. Op deze site van de politie lees je meer over wat strafbaar is op het internet.
Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.
Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.
Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.
Soms vraagt iemand die je niet kent of je online of offline seks met diegene wilt hebben. Misschien zoekt diegene contact met je via sociale media. Misschien heb je die ander ontmoet via een datingapp. Online durven mensen sneller dit soort vragen te stellen dan offline.
Soms zullen mensen eerst proberen een band met je op te bouwen. Anderen stellen de seks-vraag direct. Het kan best spannend zijn als iemand ineens met je flirt. Of om naaktfoto’s/video’s vraagt, of deze zelf stuurt. Of met je wil afspreken voor seks. Vind je het moeilijk om je wensen en grenzen aan te geven? Kijk dan hier voor tips.
Twijfel je of je wilt ingaan op de uitnodiging voor seks? Houd er dan rekening mee dat mensen zich online anders kunnen voordoen dan ze zijn. Je kunt te maken krijgen met catfishing. Iemand gebruikt dan nepfoto’s en heeft een nepprofiel. Het doel van een catfish is meestal om je via een online romantische relatie op te lichten. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.
Iemand kan je ook onder druk zetten om online of offline (meer) seks te hebben. Bijvoorbeeld door te dreigen jouw naaktfoto’s/video’s online de verspreiden. Dat is niet oké! Overkomt dit jou, kijk dan hier wat je ertegen kunt doen. Vraagt steeds dezelfde persoon jou via het internet om seks? Dan kan er sprake zijn van cyberstalking. Hier lees je wat je dan kunt doen.
Sommige mensen maken misbruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid van jongeren naar seksualiteit en relaties. Het heet grooming als een volwassene iemand online benadert voor seks die jonger is dan zestien. Onder het tabblad 'Jonger dan 18 jaar' lees je hier meer over.
1
Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.
Maak duidelijk dat je wilt dat het stopt. Zeg dat het respectloos is om iemand zomaar online te benaderen voor seks. Op het internet beseffen mensen niet altijd dat zij met hun gedrag iemand kunnen kwetsen. Wil je helemaal niet reageren? Dat is ook begrijpelijk.
2
3
Blijft diegene je lastigvallen nadat je nee hebt gezegd? Blokkeer die persoon dan en verwijder deze uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog meer berichten ontvangt. Rapporteer het account van diegene bij het platform waarop jullie contact hebben. In deze handleidingen lees je hoe je dit op sociale media doet. Het platform kan het account verwijderen. Verzamel wel eerst bewijs van de manier waarop diegene je lastigvalt.
Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts af. Op deze pagina wordt dit uitgelegd.
Bedenk sterke wachtwoorden, of gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je daar meer over. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Hier lees je hoe dit werkt. Zo maak je het moeilijker om jouw accounts te hacken en je nog verder lastig te vallen.
4
5
Doe melding of aangifte bij de politie als jij je onveilig voelt doordat iemand je online benadert voor seks. Of als er strafbare feiten worden gepleegd. Als je jonger dan zestien bent en een volwassene benadert jou online voor seks, kun je mogelijk aangifte doen van grooming. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.
Let op: verzamel zoveel mogelijk bewijs. Hoe je dit doet, vind je hier.
Onbekenden kunnen je via het internet benaderen voor seks. Als je dit niet wilt, kan dat erg vervelend zijn. In sommige gevallen is het ook verboden.
Als je onder de zestien jaar bent en een volwassene benadert jou voor seks, heet dat grooming. Groomers proberen je vertrouwen te winnen en bevriend met je te raken. Ze doen alsof ze dezelfde interesses hebben als jij. Alsof ze het beste met je voor hebben. En alsof niemand jou zo goed begrijpt als zij. Op een groomer kun je verliefd worden. Dat is niet gek, want daar is een groomer vaak op uit.
Een groomer zal proberen om jou te isoleren van je ouders en vrienden. Of jou ervan te overtuigen dat je jullie relatie geheim moet houden. Geleidelijk gaat diegene over seks praten. De groomer probeert je over te halen offline seks met diegene te hebben. Of vraagt je seksuele handelingen te doen voor de camera. Dit is niet oké, grooming is strafbaar!
Helaas komt grooming veel voor. Je bent dus niet de enige die hier slachtoffer van is. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!
Misschien durf je je ervaringen met niemand te delen uit schaamte, of angst voor straf. Maar zolang jullie contact geheim blijft, kan de groomer je onder druk zetten. Daarom is het beter om er met iemand over te praten. Bijvoorbeeld met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.
Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. In dat geval kun je met iemand van Helpwanted chatten.
Vraag om hulp als je niet zeker weet of degene met wie je chat goede bedoelingen heeft. Of als je twijfelt of het veilig is om af te spreken in de offline wereld. Een buitenstaander kan soms beter beoordelen of het veilig is. Weet je niet hoe jij je wensen en grenzen kunt aangeven? Als je het lastig vindt om nee te zeggen, lees dan deze tips.
Als de groomer jou vraagt om iets te doen wat je niet leuk vindt, doe het dan niet. Ook al klinkt het heel dwingend of overtuigend. Groomers zijn erin getraind om jou voor de gek te houden.
Blokkeer de groomer en rapporteer diegene bij de beheerder van het online platform waarop het contact is ontstaan. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media.
Je kunt ook melding of aangifte doen van grooming bij de politie.
Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Soms zijn mensen veel ouder dan jij, of hebben kwade bedoelingen. Ook als iemand van je eigen leeftijd is, kan deze kwade bedoelingen hebben. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.
Het is moeilijker om jou te benaderen met ongewenste seks-vragen als je anoniem blijft. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.
Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact meer met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.
Als iemand jou ongewenst online benadert voor seks, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Het kan respectloos voelen als een onbekende jou ineens vraagt om (online) seks. Misschien schrik je er ook van. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid, eenzaamheid en depressie. Hoe langer het online contact duurt, hoe meer last je ervan kunt hebben. Vooral als je als minderjarige slachtoffer wordt van grooming.
Je kunt negatief over jezelf gaan denken. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Je kunt ook verdriet voelen als de bedoelingen van degene met wie je leuk contact had niet oké blijken. Dat is begrijpelijk.
Als je ongewenst online benaderd wordt voor seks durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.
Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt ook altijd chatten met Helpwanted.
Ben jij volwassen en benadert iemand jou online voor seks? Dat is niet strafbaar, ook al is het soms vervelend. Wel kan de vraag om seks een onderdeel zijn van strafbare feiten. Bijvoorbeeld cyberstalking, chantage of bedreiging.
Grooming is wel strafbaar. Volgens de wet mag je als volwassene jongeren onder de zestien niet aanzetten tot het doen van seksuele handelingen. Dat mag online en offline niet. Voor een veroordeling van de volwassene is het wel nodig dat er (een voorstel tot) een seksafspraak is gemaakt. Op deze site van de politie lees je meer over wat strafbaar is op het internet.
Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.
Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.
Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.