Hoe check ik met wie ik chat?

Bijna iedereen chat weleens online met een onbekend iemand. Vaak is dat leuk. Maar soms doet iemand zich online voor als iemand anders. Dan gebruikt diegene een nepnaam en een profielfoto van iemand anders. Ook bekenden van jou kunnen dit doen. Je chatpartner maakt dan misbruik van jouw vertrouwen.

7 dingen die je kunt doen om je chatpartner te checken

 1. Bekijk het profiel
  Zoek je chatpartner op sociale media op. Heeft diegene vrijwel geen vrienden/volgers? Zijn de volgers of vrienden van deze persoon bijna allemaal van één bepaald type (bijvoorbeeld jonge kinderen)? Zijn er maar weinig posts? Dan is er een kans dat deze persoon zich online voordoet als iemand anders.

 2. Stel veel vragen en check de informatie
  Antwoord je chatpartner vaag en oppervlakkig op je vragen? Vertelt diegene weinig over zichzelf? Of dingen waarvan je denkt dat ze niet waar zijn? Of verhalen die niet met elkaar overeenkomen? Het kan dan zijn dat deze persoon een nepprofiel heeft en wil dat jij niet weet wie erachter het nepprofiel zit.

 3. Bedenk of het te mooi is om waar te zijn
  Zegt je chatpartner precies wat je wil horen? Lijkt je chatpartner heel erg op jou? Maakt je chatpartner allerlei mooie beloften? Lijkt het op de ideale match? Dan is het misschien wel te mooi om waar te zijn.

 4. Let op verdachte verzoeken
  Wees voorzichtig als de persoon wel heel snel om persoonlijke informatie vraagt. Of bijvoorbeeld vraagt om geld, of een lening. Nepprofielen worden vaak gebruikt voor oplichting.

 5. Check de profielfoto
  Bekijk de profielfoto. Ziet deze er onduidelijk/vaag, nep of bewerkt uit? Dan is het mogelijk een nepprofiel. Als je een foto van je chatpartner hebt, zoek die dan op op het internet. Dit heet een ‘reverse image search’. Je uploadt een afbeelding in de zoekbalk van een zoekmachine. Deze zoekt naar plekken op het internet waar de afbeelding te vinden is. Kom je de afbeelding tegen met een andere naam erbij? Dan heb je waarschijnlijk te maken met iemand die zich voordoet als iemand anders.

  Deze zoekmachines voeren een reverse image search uit: Google Images, Yandex.ru, TinEye, Bing Images en Baidu. Via de browser-extensies ‘Who stole my pictures’ en ‘Search my Image’ zoek je op al deze zoekmachines tegelijk. Gebruik voor deze zoektocht je desktop, niet je mobiel.

  Download hier de browserextensie voor Firefox.

  Download hier de browserextensie voor Chrome.

  Download hier de browserextensie voor Opera.

 6. Eerst videobellen
  Stel voor om (eerst met kleding aan) te videobellen, zodat je kunt zien met wie je online contact hebt. Vraag tijdens het videobellen of de ander een hand wil opsteken of een rondje wil draaien. Zo weet je zeker dat je niet naar een vooraf opgenomen filmpje kijkt.

 7. Luister naar je gevoel
  Als iets gewoon niet goed aanvoelt, is het vaak een goed idee om voorzichtig te zijn. Deel alleen informatie over jezelf of een (naakt)foto als je het zelf wilt en leuk vindt. Voel je je gedwongen of krijg je gewoon een gek gevoel erbij? Doe het dan niet en verbreek het contact.

Geen persoonlijke informatie

Dankzij de anonimiteit van het internet kan iemand je flink voor de gek houden. Dit kan vervelende situaties opleveren. Geef daarom nooit persoonlijke informatie, zoals je achternaam, adres, leeftijd of telefoonnummer aan een onbekende chatpartner. Het wordt dan moeilijker voor diegene om jou lastig te vallen.

Scherm je profiel af

Het is verstandig om voor elk sociaal platform een andere gebruikersnaam te kiezen. Gebruik ook niet je voornaam én achternaam in je profiel. Zo ben je minder makkelijk op andere plekken op het internet te vinden. Noem je leeftijd of geboortejaar ook niet in je profielnaam. Check ook de privacy-instellingen van je sociale media. Scherm je profiel goed af. Hoe, dat vind je in onze sociale-media-handleidingen.

Nooit jouw schuld

Ook al heb je gecheckt met wie je chat, dan nog kan iemand misbruik van je proberen te maken. Of een grens overgaan. Ook bekenden kunnen dit bij je doen. Dat is nooit jouw schuld! Het is altijd de schuld van degene die misbruik van jou maakt.

Vond je deze pagina behulpzaam?