Onderzoek

Helpwanted doet onderzoek naar verschillende onderwerpen. Zo leren we meer over wat er speelt online, en wat er nodig is. Meer informatie over deze onderzoeken vind je hier.

Grensoverschrijdend gedrag in gamewereld: 'Vieze hoer, ga in de keuken staan'

Helpwanted deed een verkennend onderzoek naar online toxicity, een parapluterm voor allerlei vormen van grensoverschrijdend en verstorend gedrag in online games. Hieruit blijkt dat gamers te maken hebben met intimidatie en discriminatie, meestal gebaseerd op de gebruikersnaam, het gekozen karakter in de game of de (veronderstelde) identiteit van spelers.

Sexting-misbruik: focus meer op pleger

Om inzicht te krijgen in de motieven van jonge plegers is vanuit Helpwanted een afstudeeronderzoek gedaan naar plegerschap van sexting-misbruik. De resultaten betreffen 40 jongeren tussen de 16 en 25 jaar die aangaven beeldmateriaal ongewenst te hebben doorgestuurd.

Kwart Nederlanders online lastiggevallen

Bijna een kwart van de Nederlanders boven de twaalf jaar (22%) wordt online lastiggevallen. Daarvan geeft een kwart aan de persoon die hem of haar lastigvalt, meermaals per week op te merken. De persoon die lastigvalt is vooral online ontmoet (33%). Dit blijkt uit onderzoek van Helpwanted. 

Onderzoek naar dickpics

Eén op de vijf meisjes en vrouwen boven de 12 jaar heeft wel eens een dickpic ontvangen, vaak meermaals en het merendeel van onbekenden. 76% van de ontvangers, zowel vrouwen als mannen, ervaart ‘walging’ bij het krijgen hiervan, terwijl 86% van de verzenders juist hoopt seksuele opwinding te bereiken. Dit blijkt uit onderzoek van Helpwanted, onderdeel van Offlimits.

Onderzoek naar sextortion

Jaarlijks ontvangt Helpwanted veel meldingen van jongens die worden afgeperst met naaktfoto’s (sextortion). Dit overkomt jongens vaker dan meisjes. Helpwanted deed onderzoek naar sextortion onder jongens tot en met 26 jaar*.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met ons.

We zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur, op zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Je kunt ons ook bellen op 020 – 261 52 75.