Onderzoek naar dickpics

Eén op de vijf meisjes en vrouwen boven de 12 jaar heeft wel eens een dickpic ontvangen, vaak meermaals en het merendeel van onbekenden. 76% van de ontvangers, zowel vrouwen als mannen, ervaart ‘walging’ bij het krijgen hiervan, terwijl 86% van de verzenders juist hoopt seksuele opwinding te bereiken. Dit blijkt uit onderzoek van Helpwanted, onderdeel van Offlimits.

Slechts 2% raakt seksueel opgewonden bij het ontvangen van een dickpic

Uit het onderzoek ‘Dickpics onder de loep’ van Helpwanted komen nauwelijks positieve gevoelens bij het ontvangen van een dickpic naar voren. Bijna geen van de ontvangers (88%) vroegen om het sturen van een dickpic, stemden ermee in of gaven hints om er een te ontvangen. Dickpics, zowel het ontvangen als het versturen, worden door de meerderheid als een ‘onvrijwillige seksuele interactie gezien’. Na ‘walging’ vindt een grote groep (60%) het ontvangen ‘ordinair’. Slechts 2% zegt seksueel opgewonden te raken, terwijl een ruime meerderheid (86%) van de zenders juist hoopt ‘seksuele opwinding’ te bereiken. Een meerderheid (54%) geeft helemaal geen reactie op het ontvangen van een dickpic. Een oorzaak kan zijn dat ze niet weten hoe zij kunnen reageren.

Mannen positief

Het onderzoek van Helpwanted laat zien dat bijna twee keer zoveel mannen naaktbeelden van zichzelf sturen als vrouwen. Mannen zijn ook beduidend ‘positiever’ over het ontvangen én het versturen van een dickpic. Ze vinden het dan ‘normaal’ en ‘het hoort bij het flirten’. Ze noemen het ‘gangbaar’ en ‘spannend’. Vrouwen zien het vaker als ‘onvrijwillige seksuele interactie’ en vinden het ‘beledigend’.

Arda Gerkens, directeur Helpwanted: “We zien dus dat er een groot verschil van beleving is tussen degene die de foto stuurt en degene die hem ontvangt. Natuurlijk kan het sturen van sexy foto’s onderdeel zijn van iemands seksleven. Zeker voor jonge mensen bij wie het sociale leven voor een belangrijk deel online plaatsvindt. Maar we zien het eigenlijk bij alle leeftijden. Check van tevoren wel of het oké is, als je een dickpic stuurt. En respecteer het vooral ook als iemand ‘nee’ zegt. Een ongevraagde dickpic kan namelijk zeer intimiderend zijn voor de ontvanger. In dat geval is het gewoon seksueel overschrijdend gedrag.”

Heb je te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Bel of chat gratis en anoniem met Helpwanted via helpwanted.nl

Lees het volledige onderzoek.

Vond je deze pagina behulpzaam?