Overige hulpinstanties en handige sites
Helpwanted geeft (praktisch) advies aan mensen die te maken hebben met online grensoverschrijdend gedrag. Mocht je op onze site terecht zijn gekomen met een vraag over een ander (online) probleem, of kunnen wij je niet genoeg hulp bieden, verwijzen we je graag door naar de volgende hulplijnen en informatiepagina's.
Bij spoed
Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel direct 112 (gratis en 24/7 bereikbaar).
Vraaghetdepolitie: Je kunt met de politie chatten. Zo krijg je persoonlijk antwoord op vragen over veiligheid of krijg je hulp bij het oplossen van je probleem. Je kunt ook informatie over het strafproces krijgen.
Chat: via www.vraaghetdepolitie.nl
Openingstijden: Elke dinsdag en donderdag van 19.00 tot 21.00Stichting 113: Dit is de nationale organisatie voor zelfmoordpreventie. Denk je aan zelfmoord? Ben je niet in acuut levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig? Of maak je je zorgen om iemand? Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met de deskundige vrijwilligers van 113 over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft alleen je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen ze geen informatie van je.
Telefoonnummer: 08 00 01 13 (gratis)
Chat: via www.113.nl/chatten
Website: www.113.nl
Openingstijden: 24/7
Bij seksueel misbruik
Centrum Seksueel Geweld: Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt? Dan kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen en hulpverleners samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Bel of chat anoniem met een professional van het CSG. Zij geven jou informatie en helpen je als jij dat wilt.
Telefoonnummer: 08 00 01 88 (gratis en 24/7 bereikbaar)
Chat: www.centrumseksueelgeweld.nl/chat-met-het-centrum-seksueel-geweld
Website: www.centrumseksueelgeweld.nl
Openingstijden chat: Maandag t/m vrijdag van 16:00 tot 06:00. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 20:00 tot 06:00Fier: Is er iets gebeurd tegen je wil? Word je onder druk gezet? Bij Chat met Fier kun je (anoniem) je verhaal delen. Je kunt chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gaan over ongewenste aanrakingen, seksueel misbruik, pestgedrag, geweld, bedreigingen of discriminatie. Soms heeft het geweld te maken met iemand uit je omgeving (thuis, school, hobby, werk). Het maakt niet uit of het iets is dat nu speelt of in het verleden is gebeurd. De medewerkers van het chatteam luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt.
Telefoonnummer: 08 82 08 00 00 (24/7 bereikbaar)
Chat: www.fier.nl/chat
Website: www.fier.nl
Openingstijden chat: Maandag t/m vrijdag van 16.00 tot 6.00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uurQpido: Qpido geeft voorlichtingslessen over seksuele weerbaarheid, ambulante hulp, training en consult aan kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en professionals. Je kunt er terecht wanneer je een vervelende ervaring heb meegemaakt op het gebied van (online) seksueel misbruik door te chatten, mailen of bellen met een deskundige.
Telefoonnummer: 06 29 33 80 64 (ook voor WhatsApp)
Chat: www.chat-client-spirit.serviant.nl
E-mail: info@qpido.nl
Website: www.qpido.nl
Openingstijden chat: Dinsdag van 15:00 tot 17:00 en op donderdag van 19:00 tot 21:00The Safe Space Club: Zoek je steun in het verwerkingsproces van seksueel misbruik? Misschien geloof je het nu nog niet: maar je kunt jouw ervaring met seksueel geweld een plek geven. Je kunt je weer beter voelen. Bij The Safe Space Club maakt het niet uit welke vorm van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag je hebt meegemaakt. Je hoeft niets aan ze uit te leggen. Je kunt ze snel bereiken en krijgt altijd binnen 4 uur (overdag) een reactie van een van de ervaringsdeskundigen: van iemand die zelf ooit ook seksueel geweld heeft meegemaakt. Bij The Safe Space Club werkt een bicultureel team en is er oog voor diversiteit.
Telefoonnummer: 06 13 11 93 84 (ook voor WhatsApp)
Instagram: www.instagram.com/stichtingtogetherwerise
Website: www.thesafespaceclub.nl
Bij juridische begeleiding
Juridisch loket: Voor gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen bij juridische vragen, geschillen en conflicten. Zij zijn telefonisch te bereiken en via hun website.
Telefoonnummer: 09 00 80 20 (€ 0,10 p/min)
Website: www.juridischloket.nl
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uurSlachtofferhulp Nederland: Na een ingrijpende gebeurtenis kun je altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Zij bieden gratis emotionele hulp, begeleiden je in het strafproces en helpen je bij jouw schadevergoeding. Stel jouw vraag per telefoon, mail, chat of social media.
Telefoonnummer: 09 00 01 01. Als je geen Nederlands spreekt: 11 60 06
Chat en e-mail: via www.slachtofferhulp.nl/contact
Website: www.slachtofferhulp.nl
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 20.00 uur. Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uurKinder-en Jongerenrechtswinkel: Biedt gratis persoonlijk advies iedereen tussen de 0 en 26 jaar. Heb je vragen over je rechten als kind of jongvolwassene? Dan kun je daar terecht voor hulp en informatie.
Telefoonnummer: 020 62 60 067 (Amsterdam)
Website: www.kjrw.eu
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 15.00 tot 18.00 en de eerste twee zaterdagen van de maand van 10:00 - 13:00 (Amsterdam)
Bij huiselijk geweld en kindermishandeling
Veilig thuis: Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis. Of je nu vragen of vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke stap.
Telefoonnummer: 08 00 20 00
Chat: via www.veiligthuis.nl
Website: www.veiligthuis.nl
Openingstijden: 24/7
Bij seksualiteit en genderidentiteit
Sense: Sense is er voor alle vragen over seks, veilig vrijen, soa’s, hiv, anticonceptie, liefde en relaties. Je kunt met ze bellen, chatten, mailen of een afspraak met ze maken in jouw buurt. De chat is er voor jongeren t/m 24 jaar.
Telefoonnummer: 09 00 402 402 0 (€ 0,05 p/min)
Chat: www.sensechat.infolijn-online.nl
E-mail: via www.sense.info/nl/hulp-advies
Website: www.sense.info
Openingstijden: Maandag t/m woensdag van 09:30 tot 15:30. Donderdag en vrijdag van 13:30 tot 15:30
Zanzu: Deze website geeft informatie aan mensen die geen Nederlands spreken in 16 talen, in tekst, beeld en geluid, over seksuele gezondheid, zoals over het vrouwelijk en mannelijk lichaam, anticonceptie en zwangerschap. De site biedt een voorlees- en vertaalfunctie. Met behulp van een splitscreenfunctie kun je twee talen naast elkaar op een scherm zien.
Website: www.zanzu.nl
Switchboard: Hier kun je terecht met al jouw vragen over seksuele geaardheid en genderidentiteit. Je kunt met ze bellen, chatten of mailen. Opgeleide vrijwilligers uit de LHBTI-gemeenschap nemen de telefoon op.
Telefoonnummer: 020 623 65 65
Chat: www.switchboard.nl/s/chatten
E-mail: info@switchboard.nl
Website: www.switchboard.nl
Openingstijden: Maandag van 10:00 -12:00 uur, dinsdag van 15:30 – 17:00 uur (alleen chat) en 19:00 – 20:00 uur, woensdag van 17:00 – 19:00 uur, donderdag van 13:00 – 17:00 uur en zaterdag van 14:00 – 17:00 uur.
Bij dips en depressies
Grip op je Dip: Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je misschien net even iets te veel meegemaakt? Je bent niet de enige! Grip op je Dip biedt tips en informatie over dips en depressies. Ook kun je mailen met een dipdeskundige die jou kan helpen om goed om te gaan met jouw dip. Wil je tips uitwisselen en anoniem in contact komen met jongeren die ook een dip hebben? Je kunt ook een cursus volgen.
E-mail: via www.gripopjedip.nl/dipdeskundige
Website: www.gripopjedip.nlMIND Korrelatie: Bij MIND Korrelatie wordt psychologische ondersteuning gegeven. Heb je ergens last van waar je graag (anoniem) met een psychologische hulpverlener over zou willen praten, chatten, appen of mailen? MIND Korrelatie biedt een eenmalig, gratis en anoniem adviesgesprek aan van 30 minuten. In dit adviesgesprek zal de hulpverlener je vragen stellen om de situatie en jouw vraag helder te krijgen. Het doel van het adviesgesprek is dat je na afloop weet hoe je zelf verder kunt en/of weet waar je meer ondersteuning kan krijgen.
Telefoonnummer: 09 00 14 50
WhatsApp: via 06 13 86 38 03
Chat: via www.mindkorrelatie.nl
E-mail: vragen@wijzijnmind.nl
Website: www.mindkorrelatie.nl
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 21:00
Bij online discriminatie
Meld. Online Discriminatie: Zie je een tekst, afbeelding of video waarmee volgens jou een groep gediscrimineerd wordt op het internet? Laat het er niet bij zitten en meld het bij Meld. Online Discriminatie. Dit is het landelijke meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen op internet. Na een melding onderzoekt Meld. Online Discriminatie of de uiting (nog) online staat. Vervolgens beoordeelt ze of de uiting strafbaar is. Als dit het geval blijkt, dan verzoekt Meld. Online Discriminatie de beheerder of moderator van de betreffende website om de uiting te verwijderen.
Website: www.meld.onlinediscriminatie.nl
Bij online fraude en oplichting
Fraudehelpdesk: De Fraudehelpdesk is de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. Ben je slachtoffer geworden van fraude of oplichting op het internet, bijvoorbeeld van identiteitsfraude, WhatsAppfraude en oplichting door een webshop? Neem contact op met de Fraudehelpdesk. Ze bieden uitgebreide informatie op hun site. Je kunt ook een melding van fraude doen via een meldformulier of met ze bellen.
Telefoonnummer: 08 87 86 73 72
Fraude melden: via www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden
Website: www.fraudehelpdesk.nl
Openingstijden: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag open van 09:00-12:00 en van 13:00-15:00 uur. Op woensdag van 13:00-15:00 uur
Moelijke dingen in makkelijke taal uitgelegd
Steffie: Dit is een website waar verschillende onderwerpen op een gemakkelijke manier worden uitgelegd, met handige filmpjes. Samen met Steffie hebben we de module ‘Online flirten en sexting’ gemaakt. Daarin leer je waar je op moet letten als je online gaat flirten en een bericht over seks aan iemand wil sturen. En wat je kunt doen als je een bericht over seks krijgt en dit niet fijn vindt. Steffie verwijst je ook door naar andere websites waar informatie op een begrijpbare manier wordt uitgelegd.
Website: www.steffie.nl
Verder praten
De Kindertelefoon: De Kindertelefoon is de plek in Nederland waar je als kind (gratis en anoniem) terecht kunt voor vertrouwelijke gesprekken over onderwerpen die je niet durft, kunt of wil bespreken met mensen in je omgeving.
Telefoonnummer: 08 00 04 32
Chat: via www.kindertelefoon.nl/chat
Website: www.kindertelefoon.nl
Openingstijden: Elke dag van 11:00 tot 21:00De Oudertelefoon: De Oudertelefoon staat iedere ouder en opvoeder te woord. Je kunt met ze praten over alles dat je tegenkomt in je ouderschap, gezinssituatie en als opvoeder. Bij vragen, twijfels, zorgen, problemen, of om te sparren over een situatie kun je bellen of chatten met de Oudertelefoon. Chatten kan in het Nederlands en Engels, en op dinsdagen tussen 20:00-22:00 ook in het Turks.
Telefoonnummer: 08 51 30 46 58
Chat: www.oudertelefoon.nl/chatten
Website: www.oudertelefoon.nl
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 uur tot 15.00 uur en van 20.00 uur tot 22.00 uur
Handige websites
Meer informatie over (cyber)pesten:
Meer informatie over veilig internetten:
Meer informatie over cultuursensitieve zorg, gender- en seksuele identiteit:
www.gendi.nl (voor docenten)
www.zonderstempel.nl (voor LHBTI's met een verstandelijke beperking)
www.jongenout.nl (voor jongeren t/m 18 jaar)
www.stichtingprismagroep.com (voor biculturele en islamitische LHBTIQ+)
www.maruf.eu (voor queer moslims)
Voor al je vragen over media en mensen met een licht verstandelijke beperking: