Overige hulpinstanties

Helpwanted geeft (praktisch) advies aan mensen die te maken hebben met online grensoverschrijdend gedrag. Mocht je op onze site terecht zijn gekomen met een vraag over een ander (online) probleem, of kunnen wij je niet genoeg hulp bieden, verwijzen we je graag door naar de volgende hulplijnen en informatiepagina's.

Bij spoed

112
Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel direct 112.

113
Denk je aan zelfmoord? Ben je niet in acuut levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig? Bel 08 00-01 13 of chat (www.113.nl). Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met hun deskundige vrijwilligers over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen ze geen informatie van je.

Bij seksueel misbruik

Centrum Seksueel Geweld
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt? Dan kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen en hulpverleners samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt.

Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Bel gratis met het CSG via 08 00-01 88. Anoniem chatten met een hulpverlener kan ook hier. Zij geven jou informatie en helpen je als jij dat wilt.

Mind Korrelatie
Heb je ergens last van waar je graag (anoniem) met een psychologische hulpverlener over zou willen praten, chatten, appen of mailen? Ga dan naar www.mindkorrelatie.nl. Mind Korrelatie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 21:00 uur. Bij Mind Korrelatie wordt psychologische ondersteuning gegeven. Voor {praktisch} advies bij online grensoverschrijdend gedrag kun je wel bij Helpwanted terecht.

Fier
Is er iets gebeurd tegen je wil? Word je onder druk gezet? Erover praten is vaak moeilijk. Misschien durf je niet, ben je bang voor de gevolgen of schaam je je? Bij Chat met Fier kun je (anoniem) je verhaal delen. Je kunt chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gaan over ongewenste aanrakingen, seksueel misbruik, pestgedrag, geweld, bedreigingen of discriminatie. Soms heeft het geweld te maken met iemand uit je omgeving (thuis, school, hobby, werk). Het maakt niet uit of het iets is dat nu speelt of in het verleden is gebeurd. De medewerkers van het chat team luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt. https://www.fier.nl/chat is maandag t/m vrijdag open van 16.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur. Je kan hen ook 24/7 telefonisch bereiken via 088 - 20 80 000.

Qpido
Qpido geeft voorlichtingslessen over seksuele weerbaarheid, ambulante hulp, training en consult aan kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en professionals. Je kunt er terecht wanneer je een vervelende ervaring heb meegemaakt op het gebied van (online) seksueel misbruik door te chatten met een deskundige. De chat van Qpido is geopend op dinsdag van 15:00 tot 17:00 en op donderdag van 19.00 tot 21.00. Je kan ook met hen bellen of appen via 06 – 29 33 80 64.

Bij juridische begeleiding

Juridisch loket
Voor gratis advies bij juridische vragen, geschillen en conflicten: neem contact op met het Juridisch loket. Zij zijn te bereiken op www.juridischloket.nl of telefonisch via 09 00-80 20 (0,10 p/min).

Slachtofferhulp Nederland
Na een ingrijpende gebeurtenis kun je altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Zij bieden emotionele hulp, begeleiden je in het strafproces en helpen je bij jouw schadevergoeding. Stel jouw vraag per telefoon (09 00-01 01), mail, chat of social media.

Vraaghetdepolitie.nl
Je kunt met de politie chatten. Zo krijg je persoonlijk antwoord op vragen over veiligheid of krijg je hulp bij het oplossen van je probleem. Je kunt ook informatie over het strafproces krijgen. Elke dinsdag en donderdag van 19.00-21.00 op www.vraaghetdepolitie.nl.

Bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Veilig thuis
Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis. Of je nu vragen of vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke stap. Ga naar www.veiligthuis.nl of bel gratis naar 08 00-20 00.

Bij seksuele gezondheid

Sense
Sense is er voor alle vragen over seks, veilig vrijen, soa’s, hiv, anticonceptie, liefde en relaties. Chat met Sense op www.sense.info. De chat is er voor jongeren t/m 24 jaar.

Zanzu.nl
Deze website geeft informatie aan mensen die geen Nederlands spreken in 16 talen, in tekst, beeld en geluid, over seksuele gezondheid, zoals over het vrouwelijk en mannelijk lichaam, anticonceptie en zwangerschap. De site biedt een voorlees- en vertaalfunctie. Met behulp van een splitscreenfunctie kun je twee talen naast elkaar op een scherm zien. Ga naar www.zanzu.nl.

Bij dips en depressies

Grip op je Dip
Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je misschien net even iets te veel meegemaakt? Je bent niet de enige! Grip op je Dip biedt tips en informatie over dips en depressies. Ook kun je mailen met een dipdeskundige die jou kan helpen om goed om te gaan met jouw dip. Wil je tips uitwisselen en anoniem in contact komen met jongeren die ook een dip hebben? Je kunt ook een cursus volgen. Zie: www.gripopjedip.nl.

Bij online discriminatie

MiND
Heb je te maken met discriminatie op het internet, of zie je dat gebeuren? Online discriminatie kun je melden bij MiND. Dit is het landelijke meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen op internet. Na een melding onderzoekt MiND allereerst of de uiting (nog) online staat. Vervolgens beoordeelt MiND of de uiting strafbaar is. Als dit het geval blijkt, dan verzoekt MiND de beheerder of moderator van de betreffende website om de uiting te verwijderen. Bezoek: https://www.mindnederland.nl/

Bij fraude

Fraudehelpdesk
Ben je slachtoffer geworden van fraude of oplichting op het internet? Zoals identiteitsfraude, WhatsAppfraude en oplichting door een webshop. De Fraudehelpdesk is de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. Ze bieden uitgebreide informatie. Je kunt ook een melding van fraude doen via een meldformulier of bellen naar 08 87 86 73 72.

Moelijke dingen in makkelijke taal uitgelegd

Steffie
Steffie is een website waar verschillende onderwerpen op een gemakkelijke manier worden uitgelegd, met handige filmpjes. Samen met Steffie hebben wij de module ‘Online flirten en sexting’ gemaakt. Daarin leer je waar je op moet letten als je online gaat flirten en een bericht over seks aan iemand wil sturen. En wat je kunt doen als je een bericht over seks krijgt en dit niet fijn vindt. Steffie verwijst je ook door naar andere websites waar informatie op een begrijpbare manier wordt uitgelegd.

Verder praten

De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is de plek in Nederland waar je als kind terecht kunt voor vertrouwelijke gesprekken over onderwerpen die je niet durft, kunt of wil bespreken met mensen in je omgeving. Bel 08 00-04 32 of ga naar www.kindertelefoon.nl.

De Oudertelefoon
De Oudertelefoon staat iedere ouder en opvoeder te woord, via telefoon en chat. Je kunt met ze praten over alles dat je tegenkomt in je ouderschap, gezinssituatie en als opvoeder. Bij vragen, twijfels, zorgen, problemen, of om te sparren over een situatie kun je bellen of chatten met de Oudertelefoon. Bel 08 51 30 46 58. Chatten kan in het Nederlands en Engels, en op dinsdagen tussen 20:00-22:00 ook in het Turks. Zie: https://www.oudertelefoon.nl/chatten.

Handige websites

https://www.pestweb.nl/

https://www.stoppestennu.nl/

https://www.veiliginternetten.nl/

https://www.mediawijsheid.nl/

https://vergeetrecht.eu/

https://digitalebalans.nl/

Vond je deze pagina behulpzaam?