Onderzoek naar financiële sextortion

Jaarlijks ontvangt Helpwanted veel meldingen van jongens die worden afgeperst met naaktfoto’s en geld moeten betalen aan de afperser (financiële sextortion). Jongens krijgen hier vaker dan meiden mee te maken. Helpwanted deed onderzoek naar financiële sextortion onder jongens tot en met 26 jaar*.

Onderzoeksvragen

Helpwanted en Slachtofferhulp Nederland hebben dagelijks contact met jongens* die slachtoffer zijn geworden van financiële sextortion. Het gaat dan om afpersing met beeldmateriaal, waarbij de dader dreigt om seksuele foto's/filmpjes van het slachtoffer te delen en/of te verspreiden. Tenzij het slachtoffer geld of andere betaalmiddelen aan de dader geeft.

Onderzocht is op welk platform jongens het meest worden afgeperst, of ze de dader kennen, wat het afpersbedrag is, of ze overgaan tot het betalen van het afpersbedrag en of ze hulp hebben gezocht. 

Tweehonderd deelnemers

Tweehonderd jongens die zijn afgeperst met naaktbeelden hebben meegewerkt aan het onderzoek. Zij vulden een online vragenlijst in. Vier jongens hebben hun verhaal verteld tijdens een interview. Hiermee zijn veel onderzoeksvragen beantwoord.

Platform en afpersbedrag

Omegle* is het platform waarop het grootste percentage van de ondervraagde jongens in contact komt met de afperser. Het gemiddelde afpersbedrag is €548,50. Een derde van de jongens betaalt het afpersbedrag.

*Het platform Omegle bestaat inmiddels niet meer. Omegle is offline gehaald, vanwege het grootschalige online misbruik op het platform.

Schaamte en zwijgen

Schaamte, schuld en angst zorgen ervoor dat 43% van de ondervraagde jongens de afpersing met niemand bespreekt. Slechts 2,5% van de jongens deelt de ervaring met hun ouders.

Samenvatting

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland en financieel ondersteund door Stichting Achmea Slachtofferhulp en Samenleving

Lees hier het volledige onderzoek.

Meer openheid

(H)erkennen dat je slachtoffer bent van een misdaad en openlijk praten over online grensoverschrijdend gedrag is nodig om hulp te krijgen. Ben jij of is iemand die jij kent slachtoffer van sextortion? Lees dan meer over wat je kunt doen tegen sextortion.

*Helpwanted volgt de genderidentificatie van de slachtoffers zelf. In dit onderzoek ging het om mensen die zich identificeren als jongen.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.