Wat zijn tips tegen piekeren?

Van online grensoverschrijdend gedrag kun je ondersteboven zijn. Je denkt er misschien wel vaak aan terug. Let op dat dit niet overgaat in piekeren. Je piekert als je steeds dezelfde (negatieve) gedachtes hebt en je veel zorgen maakt.

Genoeg afleiding

Misschien hebben klasgenoten een privé-foto van jou verspreid. Misschien perst iemand jou af met naaktbeelden en durf je dit aan niemand te vertellen. Misschien word je online gepest, of is jouw account gehackt. School, werk, hobby’s, familie en vrienden kunnen voor afleiding zorgen. Maar soms is dat te weinig. Dan kunnen je gedachten omslaan in gepieker. De een heeft hier meer last van dan de ander.

7 dingen die je kunt doen

  1. Praat erover
    Wie moeilijke ervaringen deelt met anderen, zal later minder piekeren. Misschien durf je je ouders/opvoeders in vertrouwen te nemen. Of een familielid, vertrouwenspersoon op school of werk, of een goede vriend(in). Vind je dit een te grote stap? Je kunt ook gratis en anoniem chatten met iemand van Helpwanted.

  2. Jij hebt niets fout gedaan
    Veel slachtoffers denken dat zij iets fout hebben gedaan: ‘Had ik maar niet ...’ Zeg tegen jezelf dat jij niet schuldig bent. Degene die over jouw grenzen ging, zit fout. Bedenk ook dat je niet de enige bent die dit doormaakt.

  3. Kom in beweging
    Als je veel thuiszit, beweeg je minder. Soms ga je daardoor extra veel nadenken. Door te wandelen, kom je meer ‘in je lichaam’. Je kunt ook thuis wat sportoefeningen te doen, of dansen op je kamer. Zo maak je stofjes aan waar je blijer van wordt.

  4. Schrijf het op

    Het kan helpen om jouw piekergedachten op te schrijven. Soms zijn gedachten warrig en worden ze helderder als je ze opschrijft. Je voelt je dan wat rustiger. En je wordt je meer bewust van de gedachtes je hebt. Ook helpt het om elke dag vijf dingen op te schrijven die goed zijn gegaan. Of die je blij maakten, of waar je dankbaar voor bent. Lees deze dingen terug als je je even niet zo goed voelt.

  5. Stel een piekerkwartier in

    Leer je piekergedachten kennen en accepteer ze. Kies een tijdstip waarop je elke dag van jezelf een kwartier mag piekeren. Zet een wekker hiervoor. Tijdens dit kwartier besteed je aandacht aan je piekergedachten. Daarna denk je weer aan andere dingen. Als je buiten dit kwartier toch piekert, is dat niet erg. Wees aardig voor jezelf. Merk op dat je aan het piekeren bent, zonder oordeel. Probeer daarna je gedachten te verzetten.

  6. Doe leuke dingen

    Kijk leuke series, lees een mooi boek, probeer een nieuwe hobby uit. Spreek (online) af met vrienden, doe een spelletje met iemand bij wie je je fijn voelt. Of maak een wandeling. Gun jezelf afleiding die je blij maakt.

  7. Zoek hulp

    Ga naar de huisarts of de praktijkondersteuner als je je niet meer kunt concentreren. Of als je je steeds somber voelt. Of geen plezier meer hebt in leuke dingen. De huisarts of praktijkondersteuner hebben beroepsgeheim. Je kunt hen alles vertellen, niemand anders komt het te weten. Bespreek samen wat je nodig hebt.

Vond je deze pagina behulpzaam?