Cyberstalking

Word jij steeds door dezelfde persoon online lastiggevallen? Probeert diegene alles te weten te komen over jou? Ontvang je veel ongewenste berichten? Dan heb je misschien te maken met cyberstalking. Cyberstalking is strafbaar. Het is heel vervelend als je hier slachtoffer van bent. Weet dat je niet de enige bent!

Wat is cyberstalking?

Een cyberstalker achtervolgt zijn prooi via het internet en apparaten. De cyberstalker probeert zoveel mogelijk informatie over jou te verzamelen. Het meest interessant zijn je privégegevens. Zoals je telefoonnummer, adres, bankgegevens, op welke school je zit of waar je werkt. Sociale media zijn voor cyberstalkers een bron van informatie. Daar ontdekken ze vaak wie jouw online contacten zijn of waar je onlangs bent geweest.

Volgen en controleren

Cyberstalkers kunnen ook je computer, tablet, telefoon of account hacken. Zo kan de cyberstalker jou online volgen en controleren. Via hacking kan een cyberstalker toegang krijgen tot jouw privéfoto’s/video’s. De cyberstalker kan zich op een extreme manier met jouw (online) leven gaan bemoeien.

Vaak een bekende

Een cyberstalker is meestal iemand die je persoonlijk kent, zoals je ex-vriend(in). Het kan ook een onbekende zijn. Een cyberstalker wil contact met jou afdwingen door je bang te maken of onder druk te zetten.

Offline en online stalking

Een verschil met offline stalking is dat online stalking 24 uur per dag kan doorgaan. Op elk moment van de dag en nacht kun je bijvoorbeeld ongewenste berichten krijgen. Een cyberstalker kan dat via de computer automatisch instellen. Online heeft een cyberstalker ook meer mogelijkheden dan offline om contact te zoeken. Soms zoekt de cyberstalker jou zowel online als thuis op.

Zo kan een cyberstalker jou lastigvallen:

 • Per dag tientallen vervelende (privé)berichten en ongewilde foto’s/video’s naar je sturen.

 • Voortdurend contact met je leggen via verschillende (nep-)profielen op sociale media.

 • Je mailbox bombarderen door je in te schrijven voor verschillende nieuwsbrieven.

 • Negatieve berichten en leugens over jou plaatsen op het internet.

 • Dreigen dat jouw persoonlijke informatie op het internet wordt gezet.

 • Jouw privégegevens op het internet delen (dit wordt ook wel doxing genoemd).

 • Je familie, vrienden of collega’s lastigvallen. Om jou te beschadigen of om je van hen te isoleren.

 • Anderen vragen jou lastig te vallen in je online of offline leven.

 • Bedreigen.

 • Gebruikmaken van stalkerware of een gps-tracker om jouw live locatie te volgen.

 • Een nepprofiel aanmaken vanuit jouw naam. Hier lees je daar meer over.

 • Verspreiden van een (nep)foto/video van jou. Hier lees je wat je dan kunt doen.

6 dingen die je kunt doen als een cyberstalker jou lastigvalt

1

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

Informeer ook je omgeving en je online contacten, zodat ze geen berichten over jou doorgeven aan de cyberstalker.

Wees duidelijk en negeer

Laat aan de cyberstalker weten dat stalken geen zin heeft. Dat je geen relatie of contact (meer) wilt. Je kunt hiervoor de stopbrief gebruiken die Slachtofferhulp heeft opgesteld. Negeer de cyberstalker nadat je duidelijk hebt gemaakt dat je wilt dat het gedrag stopt. Hoe moeilijk dit soms ook is. Onthoud dat je met elke reactie de cyberstalker een plezier doet. Schrijf wel voor jezelf op wat en wanneer er iets is gebeurd.

2

3

Rapporteer en blokkeer

Meld de cyberstalker bij de website waar het contact is ontstaan. En op de sociale-media-platforms waar je lastiggevallen wordt. Blokkeer de cyberstalker overal, ook op je telefoon. Je kunt hiervoor onze sociale-media-handleidingen gebruiken. Maak wel eerst screenshots en verzamel bewijs van hoe de cyberstalker jou lastigvalt.

Pas je privacy-instellingen aan of maak nieuwe accounts

Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts goed af. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt instellen.

Verander al je wachtwoorden, dus ook van je WiFi, beveiligingsscamera, verlichting, muzieksystemen, TV, enzovoort. Heb je een bluetooth tracker? Haal dan de batterij eruit. Controleer ook je locatie-instellingen van al je apparaten en apps. Zorg ervoor dat je je locatie niet deelt.

Bedenk of andere accounts of apparaten gekoppeld zijn aan die van jou, via bijvoorbeeld een gedeelde Cloud. Als je nieuwe accounts aanmaakt, koppel deze dan niet aan oude accounts of telefoonnummers van jou.

Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden voor al jouw online accounts, of gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je daar meer over. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Op deze pagina lees je hoe dit werkt.

Zo maak je het moeilijker voor de cyberstalker om je online te volgen en in te breken in je accounts.

4

5

Zoek jezelf online op

Google jezelf eens en kijk of er bijzondere zoekresultaten opduiken, zoals onjuiste of schadelijke informatie over jezelf. Deze informatie kun je laten verwijderen door een verwijderverzoek te sturen naar de beheerder van het platform waarop het staat. Je kunt hiervoor deze voorbeeldbrief gebruiken. Vind je dit moeilijk? Vraag dan iemand die je vertrouwt om jou te helpen hiermee.

Overweeg een melding of aangifte

Als iemand jou online stalkt of andere strafbare feiten pleegt, kun je melding of aangifte doen bij de politie. Samen met de politie maak je een plan om de cyberstalker te laten stoppen. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.

Let op: verzamel zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Hoe je dit doet, vind je hier.

6

Dit wil je weten als je online gestalkt wordt

Word jij steeds door dezelfde persoon online lastiggevallen en in de gaten gehouden? Is het bedreigend? Krijg je tientallen vervelende appjes, rare telefoontjes en ongewenste foto’s/video’s op een dag? Dan heb je te maken met cyberstalking. Dit is niet oké, cyberstalking is strafbaar!

Niet jouw schuld

Helaas komt cyberstalking veel voor. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst, minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gestalkt door iemand van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Heeft de cyberstalker jouw foto/video of privégegevens online gezet? Helpwanted kan helpen deze offline te halen. Op deze pagina vind je een overzicht van andere hulporganisaties en handige websites.

Het mag niet

Cyberstalking is verboden. Meld de cyberstalker bij de beheerder van het online platform waarop je lastiggevallen wordt. Je kunt diegene ook blokkeren. Dan kan de stalker je niet meer lastigvallen. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media. Maak wel eerst screenshots van het cyberstalken en verzamel bewijs.

Je kunt ook een melding of aangifte doen van cyberstalking bij de politie. Heeft of verspreidt de cyberstalker een naaktfoto/video van jou? Dan maakt de cyberstalker zich misschien schuldig aan kinderporno.

Bedenk met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Zo kan de cyberstalker via een ander profiel contact met jou zoeken. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Een cyberstalker kan minder makkelijk inbreken in jouw accounts als je deze goed afschermt. Diegene kan dan ook geen nepprofiel aanmaken vanuit jouw naam of informatie over jou vinden. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats. Zorg ervoor dat je je locatie niet deelt op je apps of apparaten.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Cyberstalken veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met cyberstalking, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Het voelt onveilig dat iemand zo veel van jou weet en je in de gaten houdt. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress

Grote gevolgen

Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Cyberstalking kan ook invloed hebben op je relaties. De (onjuiste) informatie die over jou is gedeeld, kan je een slechte naam bezorgen. Sommige slachtoffers krijgen te maken met intimiderende of gewelddadige acties vanuit de familie en vanuit mensen die ze niet kennen, die hun gegevens hebben gekregen van de cyberstalker.

Niet jouw schuld

Als je gestalkt wordt online, durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het stalken ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gestalkt wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Goed om te weten

Nederland heeft een anti-stalkingwet. In deze wet wordt stalking ‘belaging’ genoemd. Cyberstalking gaat vaak samen met andere strafbare feiten. Denk aan laster, smaad, bedreigingen, hacking en identiteitsdiefstal.

Strafbaar of niet?

Cyberstalking is dus strafbaar. Het is ook verboden om zonder toestemming foto’s/video’s van iemand te verspreiden. Zeker als jou dat schaadt. Verspreidt de cyberstalker een naaktfoto/video van jou waarop jij jonger bent dan achttien? Dan maakt de cyberstalker zich mogelijk schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je een melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.

Slachtofferhulp

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.

Informatie

Wat is cyberstalking?

Een cyberstalker achtervolgt zijn prooi via het internet en apparaten. De cyberstalker probeert zoveel mogelijk informatie over jou te verzamelen. Het meest interessant zijn je privégegevens. Zoals je telefoonnummer, adres, bankgegevens, op welke school je zit of waar je werkt. Sociale media zijn voor cyberstalkers een bron van informatie. Daar ontdekken ze vaak wie jouw online contacten zijn of waar je onlangs bent geweest.

Volgen en controleren

Cyberstalkers kunnen ook je computer, tablet, telefoon of account hacken. Zo kan de cyberstalker jou online volgen en controleren. Via hacking kan een cyberstalker toegang krijgen tot jouw privéfoto’s/video’s. De cyberstalker kan zich op een extreme manier met jouw (online) leven gaan bemoeien.

Vaak een bekende

Een cyberstalker is meestal iemand die je persoonlijk kent, zoals je ex-vriend(in). Het kan ook een onbekende zijn. Een cyberstalker wil contact met jou afdwingen door je bang te maken of onder druk te zetten.

Offline en online stalking

Een verschil met offline stalking is dat online stalking 24 uur per dag kan doorgaan. Op elk moment van de dag en nacht kun je bijvoorbeeld ongewenste berichten krijgen. Een cyberstalker kan dat via de computer automatisch instellen. Online heeft een cyberstalker ook meer mogelijkheden dan offline om contact te zoeken. Soms zoekt de cyberstalker jou zowel online als thuis op.

Zo kan een cyberstalker jou lastigvallen:

 • Per dag tientallen vervelende (privé)berichten en ongewilde foto’s/video’s naar je sturen.

 • Voortdurend contact met je leggen via verschillende (nep-)profielen op sociale media.

 • Je mailbox bombarderen door je in te schrijven voor verschillende nieuwsbrieven.

 • Negatieve berichten en leugens over jou plaatsen op het internet.

 • Dreigen dat jouw persoonlijke informatie op het internet wordt gezet.

 • Jouw privégegevens op het internet delen (dit wordt ook wel doxing genoemd).

 • Je familie, vrienden of collega’s lastigvallen. Om jou te beschadigen of om je van hen te isoleren.

 • Anderen vragen jou lastig te vallen in je online of offline leven.

 • Bedreigen.

 • Gebruikmaken van stalkerware of een gps-tracker om jouw live locatie te volgen.

 • Een nepprofiel aanmaken vanuit jouw naam. Hier lees je daar meer over.

 • Verspreiden van een (nep)foto/video van jou. Hier lees je wat je dan kunt doen.

Wat kan ik doen?

6 dingen die je kunt doen als een cyberstalker jou lastigvalt

1

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

Informeer ook je omgeving en je online contacten, zodat ze geen berichten over jou doorgeven aan de cyberstalker.

Wees duidelijk en negeer

Laat aan de cyberstalker weten dat stalken geen zin heeft. Dat je geen relatie of contact (meer) wilt. Je kunt hiervoor de stopbrief gebruiken die Slachtofferhulp heeft opgesteld. Negeer de cyberstalker nadat je duidelijk hebt gemaakt dat je wilt dat het gedrag stopt. Hoe moeilijk dit soms ook is. Onthoud dat je met elke reactie de cyberstalker een plezier doet. Schrijf wel voor jezelf op wat en wanneer er iets is gebeurd.

2

3

Rapporteer en blokkeer

Meld de cyberstalker bij de website waar het contact is ontstaan. En op de sociale-media-platforms waar je lastiggevallen wordt. Blokkeer de cyberstalker overal, ook op je telefoon. Je kunt hiervoor onze sociale-media-handleidingen gebruiken. Maak wel eerst screenshots en verzamel bewijs van hoe de cyberstalker jou lastigvalt.

Pas je privacy-instellingen aan of maak nieuwe accounts

Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts goed af. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt instellen.

Verander al je wachtwoorden, dus ook van je WiFi, beveiligingsscamera, verlichting, muzieksystemen, TV, enzovoort. Heb je een bluetooth tracker? Haal dan de batterij eruit. Controleer ook je locatie-instellingen van al je apparaten en apps. Zorg ervoor dat je je locatie niet deelt.

Bedenk of andere accounts of apparaten gekoppeld zijn aan die van jou, via bijvoorbeeld een gedeelde Cloud. Als je nieuwe accounts aanmaakt, koppel deze dan niet aan oude accounts of telefoonnummers van jou.

Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden voor al jouw online accounts, of gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je daar meer over. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Op deze pagina lees je hoe dit werkt.

Zo maak je het moeilijker voor de cyberstalker om je online te volgen en in te breken in je accounts.

4

5

Zoek jezelf online op

Google jezelf eens en kijk of er bijzondere zoekresultaten opduiken, zoals onjuiste of schadelijke informatie over jezelf. Deze informatie kun je laten verwijderen door een verwijderverzoek te sturen naar de beheerder van het platform waarop het staat. Je kunt hiervoor deze voorbeeldbrief gebruiken. Vind je dit moeilijk? Vraag dan iemand die je vertrouwt om jou te helpen hiermee.

Overweeg een melding of aangifte

Als iemand jou online stalkt of andere strafbare feiten pleegt, kun je melding of aangifte doen bij de politie. Samen met de politie maak je een plan om de cyberstalker te laten stoppen. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.

Let op: verzamel zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Hoe je dit doet, vind je hier.

6

Jonger dan 18 jaar

Dit wil je weten als je online gestalkt wordt

Word jij steeds door dezelfde persoon online lastiggevallen en in de gaten gehouden? Is het bedreigend? Krijg je tientallen vervelende appjes, rare telefoontjes en ongewenste foto’s/video’s op een dag? Dan heb je te maken met cyberstalking. Dit is niet oké, cyberstalking is strafbaar!

Niet jouw schuld

Helaas komt cyberstalking veel voor. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst, minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gestalkt door iemand van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Heeft de cyberstalker jouw foto/video of privégegevens online gezet? Helpwanted kan helpen deze offline te halen. Op deze pagina vind je een overzicht van andere hulporganisaties en handige websites.

Het mag niet

Cyberstalking is verboden. Meld de cyberstalker bij de beheerder van het online platform waarop je lastiggevallen wordt. Je kunt diegene ook blokkeren. Dan kan de stalker je niet meer lastigvallen. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media. Maak wel eerst screenshots van het cyberstalken en verzamel bewijs.

Je kunt ook een melding of aangifte doen van cyberstalking bij de politie. Heeft of verspreidt de cyberstalker een naaktfoto/video van jou? Dan maakt de cyberstalker zich misschien schuldig aan kinderporno.

Bedenk met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Zo kan de cyberstalker via een ander profiel contact met jou zoeken. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Een cyberstalker kan minder makkelijk inbreken in jouw accounts als je deze goed afschermt. Diegene kan dan ook geen nepprofiel aanmaken vanuit jouw naam of informatie over jou vinden. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats. Zorg ervoor dat je je locatie niet deelt op je apps of apparaten.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Negatieve gevoelens

Cyberstalken veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met cyberstalking, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Het voelt onveilig dat iemand zo veel van jou weet en je in de gaten houdt. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress

Grote gevolgen

Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Cyberstalking kan ook invloed hebben op je relaties. De (onjuiste) informatie die over jou is gedeeld, kan je een slechte naam bezorgen. Sommige slachtoffers krijgen te maken met intimiderende of gewelddadige acties vanuit de familie en vanuit mensen die ze niet kennen, die hun gegevens hebben gekregen van de cyberstalker.

Niet jouw schuld

Als je gestalkt wordt online, durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het stalken ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gestalkt wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Wat zegt de wet?

Goed om te weten

Nederland heeft een anti-stalkingwet. In deze wet wordt stalking ‘belaging’ genoemd. Cyberstalking gaat vaak samen met andere strafbare feiten. Denk aan laster, smaad, bedreigingen, hacking en identiteitsdiefstal.

Strafbaar of niet?

Cyberstalking is dus strafbaar. Het is ook verboden om zonder toestemming foto’s/video’s van iemand te verspreiden. Zeker als jou dat schaadt. Verspreidt de cyberstalker een naaktfoto/video van jou waarop jij jonger bent dan achttien? Dan maakt de cyberstalker zich mogelijk schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je een melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.

Slachtofferhulp

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Gerelateerde onderwerpen

Alle onderwerpen

Ongewilde foto's en video's op het internet

Iemand verspreidt je foto's of video's op het internet, doet net alsof jij het bent, of je ontvangt deze ongewild

Sextortion

Iemand bedreigt je met het verspreiden van je naaktfoto/video

Online benaderd voor seks

Iemand vraagt je om (cyber)seks via het internet