Pesten in online games

Scheldt een teamgenoot of tegenstander jou uit tijdens het online gamen? Reageren spelers met seksuele of racistische opmerkingen op jouw gamertag (je alter ego in games)? Dit grensoverschrijdende pestgedrag heet in de gaming-wereld 'online toxicity'. Het is heel vervelend als je dit meemaakt. Maar weet dat je niet de enige bent!

Wat is online toxicity?

Toxicity betekent giftigheid. Online toxicity in de gaming-wereld is wanneer spelers jouw game-plezier expres verpesten. In de gamechat, voicechat of tijdens in-game interacties vertonen spelers dan grensoverschrijdend gedrag. Meestal gebeurt dit bij multiplayer games (met meerdere spelers). Het is een vorm van online shaming of pesten.

Nooit oké

Vanwege de anonimiteit van het internet denken spelers soms dat ze kunnen zeggen wat ze willen. In de emotie van het spel uiten sommigen zich zonder na te denken en negatief. Spelers reageren zich soms af via online gaming. Soms is iemand een slechte verliezer. Soms is het meeloopgedrag. Wat de reden ook is, online toxicity is nooit oké!

Voorbeelden van online toxicity in games:

 • Flaming (afbranden) en rage (woede): als iemand na een verloren spel een speler uitscheldt of onaardig behandelt en de woede zo afreageert. Dit gebeurt via de voicechat of via berichten.

 • Griefing (verdriet doen): als iemand teamgenoten of tegenstanders benadeelt door expres niet goed te spelen. Of het spel te saboteren. Het gaat er dan om andere spelers te irriteren.

 • Hate speech (haatspraak): als iemand andere spelers aanvalt of discrimineert vanwege hun religie, huidskleur, nationaliteit, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, of een ander kenmerk. Dit kan strafbaar zijn.

 • Hate raids (haatinval): als iemand een kanaal van een game-streamer overspoelt met hatelijke taal. Dit gebeurt vaak op de livestreamingservice Twitch.

 • Scamming (oplichting): als iemand een account of de in-game-aankopen steelt van een andere speler. Diegene doet zich dan voor als een medewerker van een gamebedrijf. Dit is strafbaar.

 • DDoS-aanval: als iemand de connectie of internetverbinding van de tegenstander verbreekt of overbelast. Daardoor kan de tegenstander het spel niet meer uitspelen, waardoor de ander wint. Dit is strafbaar.

 • Swatting-aanval: als iemand een politie- of hulpdienst onterecht naar het adres van de tegenstander stuurt. Swatting is afgeleid van de afkorting SWAT, wat staat voor ‘Special Weapons And Tactics’. Daarmee worden de speciale teams bedoeld die door de Amerikaanse politie worden ingezet bij grote of moeilijke operaties. Een onterechte noodoproep doen is strafbaar.

 • Doxing: als iemand privégegevens van een andere speler zonder toestemming op het internet deelt. Of dreigt daarmee. Heb jij te maken met doxing? Kijk dan voor meer informatie hier.

 • Bedreiging: als iemand de teamgenoten of tegenstanders via internet bedreigt. Dit is strafbaar.

7 dingen die je kunt doen als iemand je lastigvalt tijdens het online gamen

1

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Dit kan ook een online vriend uit de gaming-wereld zijn, die begrijpt waar je het over hebt. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

Wees duidelijk

Soms merkt de vervelende speler niet dat jij gekwetst bent. Laat weten dat je last hebt van het gedrag van de speler en dat je wilt dat het stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan hulp hierbij van iemand die je vertrouwt.

2

3

Ga er niet op in

Spelers die jou lastigvallen in online games willen vaak een reactie uitlokken. Reageer niet meer, nadat je hebt gezegd dat het gedrag moet stoppen. Hoe moeilijk dat soms ook is. Neem voldoende pauzes, zodat je afstand kunt nemen. Of wissel van game.

Rapporteer en zet op mute

Rapporteer de speler die zich misdraagt. Dit kan nog niet bij elke game. Wel als er een ‘report feature’-mogelijkheid is. Vervelende spelers kun je ook op mute zetten. Dan krijg je geen berichten meer van diegene. Je hoort die speler ook niet meer in de voicechat. Kijk in deze handleidingen of je game ertussen staat. Daar lees je hoe je dit doet.

4

5

Meld online discriminatie

Neemt het pesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld.Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid. En sturen een verwijderverzoek naar de website waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

Let op: de game moet hiervoor wel een URL hebben.

Zoek een vriendelijke game-omgeving op

Sommige games hebben een non-toxic-beleid en een verwelkomende gemeenschap. Er zijn ook games die geen online onderdeel hebben, waardoor er geen interactie is met andere spelers. Zoek streamers van je favoriete game op Twitch of YouTube Gaming en kijk of de gemeenschap bij je past.

6

7

Overweeg een melding of aangifte

Als de vervelende speler jou bedreigt of oplicht, kun je een melding of aangifte doen bij de politie. Doe dit ook als diegene andere strafbare feiten pleegt. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.

Let op: verzamel zoveel mogelijk bewijs. Hoe je dit doet, vind je hier.

Dit wil je weten over vervelend gedrag in online games

Zijn er spelers die expres jouw plezier in het gamen verpesten? Die jou online pesten, discrimineren, uitschelden of je game saboteren? Dit heet in de gaming-wereld online toxicity. Het is niet oké!

Niet jouw schuld

Helaas komt pestgedrag of online toxicity veel voor in de gaming-wereld. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Of omdat jouw ouders/opvoeders de gaming-wereld niet begrijpen. Misschien ben je bang dat ze boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gepest door gamers van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Op deze pagina vind je een overzicht van andere hulporganisaties en handige websites.

Neem een pauze of stop de game

Heb je last van een andere speler? Neem dan even pauze. Je kunt je game ook stoppen. Jammer van de punten die je daarmee verliest. Maar plezier in je game is belangrijker!

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de pestende speler bij de beheerder van de game. Dit kan alleen als er een ‘report feature’-mogelijkheid is. Vaak kun je een speler ook blokkeren. Dan kan diegene je niet meer lastigvallen. Kijk hier of jouw game ertussen staat en hoe je dit doet.

Bedenk met wie je chat (of een online game speelt)

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Misschien zijn sommige spelers veel ouder dan jij. Ook als iemand van je eigen leeftijd is, kan deze kwade bedoelingen hebben. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Er zijn ook oplichters die als zogenaamde werknemers van het gamebedrijf naar je privégegevens vragen. Dat klopt niet! Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Voor pestende spelers is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Online toxicity veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met online toxicity, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress.

Niet jouw schuld

Misschien durf je niemand meer te vertrouwen als je voortdurend blootgesteld wordt aan online toxicity. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het pesten ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Goed om te weten

In de wet staat geen specifieke bepaling over pestgedrag of online toxicity in de gaming-wereld. Toch kan het in extreme gevallen strafbaar zijn. Het gaat dan om bedreiging, stalking, belediging, discriminatie, oplichting, identiteitsdiefstal of hacking. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.

Informatie

Wat is online toxicity?

Toxicity betekent giftigheid. Online toxicity in de gaming-wereld is wanneer spelers jouw game-plezier expres verpesten. In de gamechat, voicechat of tijdens in-game interacties vertonen spelers dan grensoverschrijdend gedrag. Meestal gebeurt dit bij multiplayer games (met meerdere spelers). Het is een vorm van online shaming of pesten.

Nooit oké

Vanwege de anonimiteit van het internet denken spelers soms dat ze kunnen zeggen wat ze willen. In de emotie van het spel uiten sommigen zich zonder na te denken en negatief. Spelers reageren zich soms af via online gaming. Soms is iemand een slechte verliezer. Soms is het meeloopgedrag. Wat de reden ook is, online toxicity is nooit oké!

Voorbeelden van online toxicity in games:

 • Flaming (afbranden) en rage (woede): als iemand na een verloren spel een speler uitscheldt of onaardig behandelt en de woede zo afreageert. Dit gebeurt via de voicechat of via berichten.

 • Griefing (verdriet doen): als iemand teamgenoten of tegenstanders benadeelt door expres niet goed te spelen. Of het spel te saboteren. Het gaat er dan om andere spelers te irriteren.

 • Hate speech (haatspraak): als iemand andere spelers aanvalt of discrimineert vanwege hun religie, huidskleur, nationaliteit, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, of een ander kenmerk. Dit kan strafbaar zijn.

 • Hate raids (haatinval): als iemand een kanaal van een game-streamer overspoelt met hatelijke taal. Dit gebeurt vaak op de livestreamingservice Twitch.

 • Scamming (oplichting): als iemand een account of de in-game-aankopen steelt van een andere speler. Diegene doet zich dan voor als een medewerker van een gamebedrijf. Dit is strafbaar.

 • DDoS-aanval: als iemand de connectie of internetverbinding van de tegenstander verbreekt of overbelast. Daardoor kan de tegenstander het spel niet meer uitspelen, waardoor de ander wint. Dit is strafbaar.

 • Swatting-aanval: als iemand een politie- of hulpdienst onterecht naar het adres van de tegenstander stuurt. Swatting is afgeleid van de afkorting SWAT, wat staat voor ‘Special Weapons And Tactics’. Daarmee worden de speciale teams bedoeld die door de Amerikaanse politie worden ingezet bij grote of moeilijke operaties. Een onterechte noodoproep doen is strafbaar.

 • Doxing: als iemand privégegevens van een andere speler zonder toestemming op het internet deelt. Of dreigt daarmee. Heb jij te maken met doxing? Kijk dan voor meer informatie hier.

 • Bedreiging: als iemand de teamgenoten of tegenstanders via internet bedreigt. Dit is strafbaar.

Wat kan ik doen?

7 dingen die je kunt doen als iemand je lastigvalt tijdens het online gamen

1

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Dit kan ook een online vriend uit de gaming-wereld zijn, die begrijpt waar je het over hebt. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

Wees duidelijk

Soms merkt de vervelende speler niet dat jij gekwetst bent. Laat weten dat je last hebt van het gedrag van de speler en dat je wilt dat het stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan hulp hierbij van iemand die je vertrouwt.

2

3

Ga er niet op in

Spelers die jou lastigvallen in online games willen vaak een reactie uitlokken. Reageer niet meer, nadat je hebt gezegd dat het gedrag moet stoppen. Hoe moeilijk dat soms ook is. Neem voldoende pauzes, zodat je afstand kunt nemen. Of wissel van game.

Rapporteer en zet op mute

Rapporteer de speler die zich misdraagt. Dit kan nog niet bij elke game. Wel als er een ‘report feature’-mogelijkheid is. Vervelende spelers kun je ook op mute zetten. Dan krijg je geen berichten meer van diegene. Je hoort die speler ook niet meer in de voicechat. Kijk in deze handleidingen of je game ertussen staat. Daar lees je hoe je dit doet.

4

5

Meld online discriminatie

Neemt het pesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld.Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid. En sturen een verwijderverzoek naar de website waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

Let op: de game moet hiervoor wel een URL hebben.

Zoek een vriendelijke game-omgeving op

Sommige games hebben een non-toxic-beleid en een verwelkomende gemeenschap. Er zijn ook games die geen online onderdeel hebben, waardoor er geen interactie is met andere spelers. Zoek streamers van je favoriete game op Twitch of YouTube Gaming en kijk of de gemeenschap bij je past.

6

7

Overweeg een melding of aangifte

Als de vervelende speler jou bedreigt of oplicht, kun je een melding of aangifte doen bij de politie. Doe dit ook als diegene andere strafbare feiten pleegt. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.

Let op: verzamel zoveel mogelijk bewijs. Hoe je dit doet, vind je hier.

Jonger dan 18 jaar

Dit wil je weten over vervelend gedrag in online games

Zijn er spelers die expres jouw plezier in het gamen verpesten? Die jou online pesten, discrimineren, uitschelden of je game saboteren? Dit heet in de gaming-wereld online toxicity. Het is niet oké!

Niet jouw schuld

Helaas komt pestgedrag of online toxicity veel voor in de gaming-wereld. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Of omdat jouw ouders/opvoeders de gaming-wereld niet begrijpen. Misschien ben je bang dat ze boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gepest door gamers van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Op deze pagina vind je een overzicht van andere hulporganisaties en handige websites.

Neem een pauze of stop de game

Heb je last van een andere speler? Neem dan even pauze. Je kunt je game ook stoppen. Jammer van de punten die je daarmee verliest. Maar plezier in je game is belangrijker!

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de pestende speler bij de beheerder van de game. Dit kan alleen als er een ‘report feature’-mogelijkheid is. Vaak kun je een speler ook blokkeren. Dan kan diegene je niet meer lastigvallen. Kijk hier of jouw game ertussen staat en hoe je dit doet.

Bedenk met wie je chat (of een online game speelt)

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Misschien zijn sommige spelers veel ouder dan jij. Ook als iemand van je eigen leeftijd is, kan deze kwade bedoelingen hebben. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Er zijn ook oplichters die als zogenaamde werknemers van het gamebedrijf naar je privégegevens vragen. Dat klopt niet! Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Voor pestende spelers is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Negatieve gevoelens

Online toxicity veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met online toxicity, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress.

Niet jouw schuld

Misschien durf je niemand meer te vertrouwen als je voortdurend blootgesteld wordt aan online toxicity. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het pesten ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Wat zegt de wet?

Goed om te weten

In de wet staat geen specifieke bepaling over pestgedrag of online toxicity in de gaming-wereld. Toch kan het in extreme gevallen strafbaar zijn. Het gaat dan om bedreiging, stalking, belediging, discriminatie, oplichting, identiteitsdiefstal of hacking. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Gerelateerde onderwerpen

Alle onderwerpen

Ongewilde foto's en video's op het internet

Iemand verspreidt je foto's of video's op het internet, doet net alsof jij het bent, of je ontvangt deze ongewild

Sextortion

Iemand bedreigt je met het verspreiden van je naaktfoto/video

Online oplichting en (dating)fraude

Iemand bedriegt je op het internet