Hoe laat ik (naakt)foto's en video's verwijderen van het internet?

Het is heel naar als iemand jouw foto of video zonder jouw toestemming op het internet deelt. Dat kan ook strafbaar zijn. Bedenk altijd: het is niet jouw schuld! Hier leggen wij uit hoe je beelden van het internet kunt laten verwijderen.

Het is heel vervelend als je (naakt)foto/video zonder jouw toestemming op het internet staat. Je kunt deze laten verwijderen. Maak wel eerst een screenshot. Dit kan dienen als bewijs. Meer informatie over bewijs staat op de pagina Hoe verzamel ik bewijs.

Let op: als je contact hebt (gehad) met de politie en zij adviseren je om de foto/video nog niet offline te halen, volg dan hun advies.

Sociale media

Veel sociale media staan geen naaktbeelden toe. Worden jouw naaktbeelden toch gedeeld, dan kun je dit rapporteren. Hoe dit moet, staat in onze sociale-media-handleidingen. Lukt het niet, of krijg je geen reactie? Helpwanted is ‘Trusted Flagger’. Een Trusted Flagger krijgt beelden soms sneller offline. Chat met iemand van Helpwanted voor hulp.

Internet

Staan jouw naaktbeelden op het internet zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven? Je kunt een verwijderverzoek indienen. Ook op (porno)websites is het niet toegestaan om naaktbeelden te delen zonder toestemming van degene die erop te zien is. Hieronder lees je hoe je beelden offline kunt krijgen.

7 dingen die je kunt doen

  1. Zoek de contactgegevens van de website
    Onder- of bovenaan een website staat vaak ‘contact’, ‘help’ of ‘abuse’. Hier vind je een e-mailadres of contactformulier. Je kunt op de website ook zoeken naar ‘remove content’, ‘DMCA’ of ‘copyright infringement’. Vind je geen contactgegevens, zoek dan contact met de webmaster. Deze vind je door op Google een ‘who is’-opdracht uit te voeren. Typ in: ‘whois:’ gevolgd door de website waarvan je de webmaster zoekt. Bijvoorbeeld: ‘whois:www.pornhub.com’. In de resultaten vind je informatie over de domein-eigenaar van de website. Waaronder e-mailadressen waarbij 'abuse', 'contact' of 'help' staat.

    Voor Nederlandse websites (eindigend op .nl) kun je ook gebruik maken van de site www.sidn.nl. Typ op deze website in de zoekbalk de naam in van de website waar jouw naaktbeelden staan. Klik op het volgende scherm op ‘toon mij de gegevens’. Er opent nu een venster met contactgegevens.

  2. Doe een verwijderverzoek
    Stuur een bericht of e-mail naar de website/webmaster met het verzoek de beelden te verwijderen. Voeg alle links toe die je verwijderd wilt hebben. Je kunt je beroepen op het privacyrecht. Je kunt hiervoor een voorbeeldbrief gebruiken en deze invullen met jouw gegevens. De brieven staan op de pagina Voorbeeldbrieven. We hebben een Nederlandse en een Engelse voorbeeldbrief.

  3. Verwijder uit de zoekmachine
    Je kunt ook informatie laten verwijderen uit zoekmachines. Dit doe je door een verwijderingsformulier in te vullen. Soms zijn deze formulieren in het Engels.

    • Voor verwijdering van persoonlijke informatie van Google, gebruik je dit formulier van Google. Meer informatie staat ook in onze google-handleiding.

    • Voor verwijdering van (seksueel) beeldmateriaal zonder toestemming van Google, ga je naar Google Unwanted & Explicit Information Removal.

    • Voor verwijdering van Yahoo ga je naar de pagina Helpdesk Yahoo.

    • Voor verwijdering van Bing ga je naar de pagina Helpdesk Bing.

  4. Rapporteer het als 'outdated content' (verouderde inhoud)
    Soms zijn de beelden (tijdelijk) nog te zien via links of thumbnails in een zoekmachine. Deze verdwijnen zodra de zoekmachine zijn resultaten update. Wil je hier niet op wachten? Rapporteer ze dan als ‘outdated content’. Dit kan door een formulier in te vullen. Meer informatie staat op de site van Google, op Yahoo, en op de site van Bing.

  5. Zoek je naam
    Zoek jezelf op om te controleren of je foto/video nog ergens anders op het internet staat.

    Bijvoorbeeld zo: Zoek via Google op jouw naam. Staan je gebruikersnaam of woonplaats ook bij je foto/video? Zoek hier dan ook op, in combinatie met je naam. Gebruik dubbele aanhalingstekens om twee zoektermen met elkaar te verbinden, zoals: “Naam Achternaam”, “Naam Woonplaats”, of “Naam Gebruikersnaam”.

    Stel een Google Alert in op jouw naam of gebruikersnaam. Meer informatie vind je in onze google-handleiding.

    Staat jouw foto/video inderdaad op een website? Neem contact op met de website en doe een verwijderverzoek.

  6. Zoek de afbeelding
    Dit heet een ‘reverse image search’. Je uploadt een afbeelding in de zoekbalk van een zoekmachine. Deze zoekt naar plekken op het internet waar de afbeelding te vinden is.

    Deze zoekmachines voeren een reverse image search uit: Google Images, Yandex.ru, TinEye, Bing Images en Baidu. Via de browser-extensies ‘Who stole my pictures’ en ‘Search my Image’ zoek je op al deze zoekmachines tegelijk. Gebruik voor deze zoektocht je desktop, niet je mobiel.

    Download hier de browserextensie voor Firefox.

    Download hier de browserextensie voor Chrome.

    Download hier de browserextensie voor Opera.

    Staat jouw foto/video inderdaad op een website? Neem contact op met de website en doe een verwijderverzoek.

  7. Benader Helpwanted
    Heb je contact opgenomen met de website, maar staat de foto/video nog steeds online? Of lukt je zoektocht niet? Chat dan met iemand van Helpwanted.

Tip

Voor meer informatie over het laten verwijderen van strafbare of ongewilde content op het internet, ga naar www.sidn.nl. Hier vind je ook alle informatie over domeinnamen en wat te doen bij misbruik van domeinnamen.

Vond je deze pagina behulpzaam?