Handleiding Google

Hieronder wordt uitgelegd hoe je informatie kunt laten verwijderen, een Google Alert instelt en hoe je kunt zoeken op een afbeelding bij Google. Ook vind je hier informatie voor ouders over ouderlijk toezicht op Google.

Naam gebonden informatie verwijderen van Google

Je kunt via een formulier aan Google vragen zoekresultaten te verwijderen die tevoorschijn komen bij het googelen van jouw eigen naam. Het zogenaamde ‘vergeet mij’ formulier. Het is handig om te weten dat Google de bron, de website waarop de informatie over jou staat, niet weghaalt. Alleen het zoekresultaat. En houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat zij actie ondernemen.

De link naar het formulier: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch.

Informatie verwijderen van Google

Als er ongewenst afbeeldingen van of informatie over jou in de zoekresultaten van Google te vinden zijn, kun je Google vragen de informatie en/of afbeeldingen te verwijderen:

 1. Via de volgende website https://support.google.com/websearch/troubleshooter/3111061 kun je informatie van Google laten verwijderen.

 2. Kies voor de eerste optie “Informatie verwijderen die in Google Zoeken wordt weergegeven” en volg verdere instructies.

Neem contact op de betreffende website

Alleen het verwijderen uit de zoekresultaten zal er niet voor zorgen dat ook de betreffende website(pagina) waarop de informatie staat, verdwijnt. Daarom kun je het beste ook contact opnemen met de webmaster van de betreffende website. De gegevens van de webmaster zijn op verschillende plekken te vinden. Vaak vind je onder- of bovenaan de website bij “contact”, “help” of “abuse” een e-mail adres of contact formulier .

Mocht je de contactgegevens van de webmaster niet kunnen vinden, dan kun je het ook op de volgende manier proberen: met Google kun je een “who is” zoekopdracht uitvoeren. Ga naar google.com en zoek naar whois www.voorbeeld.com”. Het e-mailadres van de webmaster is vaak te vinden onder “Registrant Email” of ”Administrative Contact”.

Inhoud verwijderen van specifieke producten van Google

Ga naar: https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?rd=1%20-%20ts=1115655#ts=1115658. Kies vervolgens één van de verschillende diensten van Google waar je informatie van wilt laten verwijderen. Producten van Google zijn bijvoorbeeld Blogspot en Picasa.

Google Alert instellen op naam

Wanneer iemand dreigt een afbeelding online te zetten, raden wij aan om jezelf regelmatig te Googelen. Nadat je een Google Alert op jouw eigen naam hebt ingesteld, ontvang je een melding zodra er iets op internet over jou verschijnt.

Instructies:

 1. Ga naar http://www.google.nl/alerts

 2. Vul bij "zoektermen" je naam in of titel van de video

 3. Laat "Type" en "Hoe vaak" staan zoals ze worden voorgesteld

 4. Je kunt kiezen of je alleen de beste resultaten wilt of alle resultaten. Begin met alle resultaten. Als dit er echt te veel blijken te zijn, kun je dit altijd nog wijzigen

 5. Vul je e-mailadres in

 6. Klik op de bevestigingslink in de e-mail die je nu krijgt toegestuurd

 7. Herhaal deze stappen als je meer Alerts wilt aanmaken

 8. Je Google Alerts melding is nu gemaakt. Iedere keer als er online iets met jouw naam wordt geplaatst, krijgt je een melding.

 9. Daarna kun je als het een afbeelding betreft die zonder jouw toestemming is geplaatst de website benaderen om het te laten verwijderen.

Zoeken op afbeelding

Wanneer iemand dreigt om een afbeelding van jou online te zetten of wanneer je denkt dat iemand dit gedaan heeft, dan kun je via Google op afbeeldingen zoeken. Je moet dan wel zelf in het bezit zijn van de afbeelding. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Google Afbeeldingen

 2. Rechts naast het tekstvakje waarin je zoektermen kunt invoeren, staat een klein cameraatje. Klik hierop.

 3. Je kunt nu een afbeelding erin slepen of uploaden.

 1. Google zal nu gaan zoeken of de afbeelding op het internet staat.

 2. Mocht dat het geval zijn, dan kun je het best direct contact opnemen met de desbetreffende site om de afbeelding te laten verwijderen (zie “Neem contact op met de betreffende website”).

Extra informatie voor ouders

Google biedt functies aan voor ouderlijk toezicht. Dit kun je via "Google Family Link" beheren. Ga daarvoor naar deze pagina.

Google Family Link
Via deze functie kunnen ouders bijhouden wat hun kinderen allemaal doen op hun apparaten en kun je de privacy-instellingen beheren. Je kunt schermtijdlimieten instellen, content modereren, accounts beveiligen en het batterijgebruik van je kind in de gaten houden.

Schermtijdlimieten instellen
Hiermee kunnen ouders bepalen hoeveel schermtijd het beste werkt voor hun kind. Ook kun je als ouder een "bedtijd" instellen voor de apparaten van je kind en een tijdslimiet voor apps instellen.

Content helpen vinden die geschikt is voor je kind
Hiermee kunnen ouders apps goed- of afkeuren die hun kind wil downloaden. Ook kunnen ouders via Family Link de juiste YouTube-functionaliteit kiezen voor hun kind, zoals YouTube met ouderlijk toezicht of YouTube Kids.

Privacy beschermen
Met rechtenbeheer in Family Link kunnen ouders bewuste keuzes maken over de gegevens van hun kinderen. Ouders kunnen de rechten voor websites en extensies bekijken en beheren via Google Chrome en voor apps die zijn gedownload op het apparaat van hun kinderen.

Account beveiligen
Met Family Link kunnen ouders het account van hun kinderen en de gegevensinstellingen beheren. Als ouder kun je helpen het wachtwoord van je kind te wijzigen of opnieuw in te stellen als ze het vergeten, hun persoonlijke informatie bewerken of zelfs hun account verwijderen als dat nodig is.

Batterijgebruik in de gaten houden
Met Family Link kan je ook de batterijduur van het apparaat van je kinderen in de gaten houden.

Vond je deze pagina behulpzaam?