Hoe check ik of mijn foto/video online staat?

Heb je ooit een (naakt)foto/video van jezelf naar iemand gestuurd? Of heeft iemand een (naakt)foto/video van jou gemaakt? Zo kom je erachter of deze ergens online is gezet.

4 dingen die je kunt doen

 1. Zoek contact
  Vraag aan degene die de foto/video van jou heeft of deze online is gezet. Of doorgestuurd naar anderen. Vraag of jouw foto/video verwijderd kan worden. Wijs diegene erop dat het strafbaar is om zonder jou toestemming een foto/video te delen met anderen. Heeft iemand naaktfoto’s of video's van jou en ben je bang dat deze persoon de beelden doorstuurt of online zet? Dan kun je een stopbrief versturen. Op deze site van Slachtofferhulp vind je meer informatie over de stopbrief tegen sexting-misbruik.

 2. Zoek jezelf op internet

  Om te controleren of jouw foto/video op het internet staat, kun je jezelf opzoeken. Er zijn een paar manieren om dit te doen:

  • Google jezelf. Zoek via Google op jouw naam. Staan je gebruikersnaam of woonplaats ook bij je foto/video? Zoek hier dan ook op, in combinatie met je naam. Gebruik dubbele aanhalingstekens om twee zoektermen aan elkaar te verbinden: “Naam Achternaam”, “Naam Woonplaats”, “Naam Gebruikersnaam”.

  • Stel een Google Alert in op jouw naam of gebruikersnaam. Meer informatie staat in onze google-handleiding.

  • Zoek op afbeelding, als je de foto zelf nog hebt. Dit heet een ‘reverse image search’. Je uploadt een afbeelding in de zoekbalk van een zoekmachine. Deze zoekt naar plekken op het internet waar de afbeelding te vinden is.

  Deze zoekmachines voeren een reverse image search uit: Google Images, Yandex.ru, TinEye, Bing Images en Baidu. Via de browser-extensies ‘Who stole my pictures’ en ‘Search my Image’ zoek je op al deze zoekmachines tegelijk. Gebruik voor deze zoektocht je desktop, niet je mobiel.

  Download hier de browserextensie voor Firefox.

  Download hier de browserextensie voor Chrome.

  Download hier de browserextensie voor Opera.

 3. Laat het beeld verwijderen
  Staat jouw foto/video inderdaad online? Neem contact op met de website en doe een verwijderverzoek. Op de pagina Beeldmateriaal laten verwijderen vind je meer informatie.

 4. Benader Helpwanted
  Heb je contact opgenomen met de website, maar staat de foto/video nog steeds online? Of kom je er zelf niet uit? Chat dan met iemand van Helpwanted. We zoeken samen naar een oplossing.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.