Hoe werkt melding doen en aangifte bij de politie?

Als je naar de politie gaat, kun je een melding maken of aangifte doen. Het is jouw keuze of je contact wil met de politie. Het is goed om je te realiseren dat naar de politie gaan niet altijd een directe oplossing vormt voor jouw situatie.

Hoe doe je een melding of aangifte?

Bij de politie kun je ervoor kiezen om een melding te doen, of aangifte. Hieronder lees je wat het verschil is.

Melding

Bij een melding vertel je aan de politie wat er is gebeurd. Er wordt geen aangifte opgenomen en geen onderzoek ingesteld. Dankzij jouw melding is de politie extra alert en kan snel handelen. Zeker als er meerdere meldingen en aangiftes worden gedaan tegen een persoon. In sommige gevallen kan de politie besluiten om toch een onderzoek te starten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er voor jou of iemand anders gevaar dreigt.

Aangifte

Bij een aangifte verzoek je de politie om een onderzoek te starten. Het helpt als je zoveel mogelijk bewijs van jouw situatie/probleem meeneemt voor de politie. Je leest er meer over op de pagina Hoe verzamel ik bewijs?

Hoe werkt het?

Om een melding te doen, of aangifte, bel je met het algemene nummer van de politie (09 00-88 44). Daar hoor je wat het beste is om te doen in jouw situatie. Soms vraagt de politie je naar het politiebureau in je woonplaats te gaan. Daar vindt dan een gesprek plaats, waarin je te horen krijgt of je aangifte kunt doen en wat dit voor jou betekent. Vergeet bij het doen van aangifte niet om je identiteitsbewijs mee te nemen. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument.

Bekijk ook de informatie op Aangifte of melding doen bij de politie.

Wie doet het?

Iedereen mag een melding of aangifte doen van een misdrijf. Als je minderjarig bent, neem dan een volwassene mee. Als je twaalf jaar of jonger bent en je doet alleen aangifte, zoekt de politie contact met jouw ouders of verzorgers. Dat doet de politie niet als de aangifte over jouw ouders of verzorgers gaat. Wil je als kind liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Voor wie de Nederlandse taal niet goed begrijpt, is er een gratis tolk.

3D-aangifteloket

In verschillende plaatsen kun je aangifte doen via een 3D-aangifteloket. Via een tv-scherm heb je contact met een politiemedewerker op een centrale locatie. De politiemedewerker neemt de aangifte op zoals dat ook gebeurt op een politiebureau.

Je kunt alleen op afspraak 3D-aangifte doen. Deze afspraak maak je door te bellen naar 09 00 88 44.

Aangifte doen is niet altijd het beste

Ga na bij jezelf wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk verder te kunnen. Denk pas daarna aan de belangen van andere mensen. Misschien is het voor jou al helpend om je verhaal te doen bij iemand die je vertrouwt, of bij een professional.

Aangifte doen is niet altijd het beste. Het is ook niet altijd de oplossing. Zo kan de politie jou helaas niet helpen bij het verwijderen van ongewilde foto's en video's op het internet. Soms lukt het de politie niet om een dader te vinden. Of er blijkt toch niet genoeg bewijs te zijn om iemand te vervolgen. Een aangifte kan je veel tijd en energie kosten. Voor sommige slachtoffers is het traumatisch om meer dan eens over de vervelende ervaring te moeten vertellen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Tips

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een aangifte online seksueel misbruik? In dit interview met een zedenrechercheur lees je er meer over.

Vond je deze pagina behulpzaam?