Ik bepaal zelf

Jij - en alleen jij - bepaalt zelf wie jouw foto’s, video’s en privé-gegevens mag zien. En niemand anders. Om dat te benadrukken, voeren we als Helpwanted campagne. Op deze pagina lees je hoe je onze campagne kunt delen en vind je een voorbeeld voor teksten en afbeeldingen/video's die je kunt gebruiken.

Deel de campagne

Wil je onze campagne delen, bijvoorbeeld via een van je socialmedia-kanalen? Dat kan. In onze toolkit vind je teksten die je kunt gebruiken en alle afbeeldingen en animaties in alle denkbare formaten.

Wil je graag fysiek materiaal ontvangen van de campagne, bijvoorbeeld voor op je school? Dat kan ook. Stuur even een mailtje aan info@helpwanted.nl, en vermeld daarbij hoeveel posters (A2) en/of flyers (A5) je wilt ontvangen, en vermeld daarbij welke variant(en): aubergine, perzik, poes of locatie.

Over de campagne

Jaarlijks krijgt Helpwanted duizenden mensen op de hulplijn die te maken hebben met online grensoverschrijdend gedrag. Bij veel van deze mensen gaat het om het ongewenst delen van hun beeldmateriaal en/of privé-gegevens. De campagne is er om nog eens duidelijk te maken dat jij zelf bepaalt wie wat van jou mag zien of lezen, niemand anders mag dat voor jou beslissen. Op het moment dat iemand deze norm overschrijdt, kan Helpwanted slachtoffers helpen de regie terug te pakken.

Victim blaming

Slachtoffers krijgen vaak opmerkingen die hen het gevoel geven dat het online grensoverschrijdende gedrag hun eigen schuld was (victim blaming). Maar het is nooit de schuld van henzelf. Het gaat pas mis als iemand misbruik maakt en beelden of privé-gegevens ongewild doorstuurt. Bij slachtoffers die te maken krijgen met victim blaming, kunnen gevoelens van schuld en schaamte verergeren en wordt de drempel om het te vertellen of om hulp te zoeken nog groter.

Impact slachtoffers

De impact voor slachtoffers kan enorm zijn als foto’s, video’s en/of persoonlijke gegevens ongewenst worden gedeeld. Zij ervaren schaamte, schuldgevoelens en psychische problemen. Met reputatieschade en binnen sommige omgevingen met eerverlies. Ze zijn bang dat het verder verspreid wordt, bepaalde mensen het te zien krijgen of dat ze gepest gaan worden. De psychische impact kan hetzelfde zijn als bij offline seksuele grensoverschrijding. Het is belangrijk om dit te erkennen.

Omdat het grensoverschrijdende gedrag online gebeurt, kunnen berichten snel heel breed door anderen worden verspreid, bekeken en weer verder doorgestuurd. Een bericht kan soms jaren later nog terugkomen in het leven van het slachtoffer.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met ons.

We zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur, op zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Je kunt ons ook bellen op 020 – 261 52 75.