Hoe kan ik iemand steunen online?

Net zoals in het offline leven, kun je ook online iets doen om anderen te helpen of zich beter te laten voelen als er iets gebeurt wat niet oké is. Je bent dan een ‘upstander’: je komt op voor diegene. Je maakt duidelijk dat het niet normaal is wat er gebeurt en dat jij er niet achter staat. Zo help je de situatie voor het slachtoffer te verbeteren. Je helpt ook mee aan het verminderen van online grensoverschrijdend gedrag in de toekomst.

6 dingen die jij kunt doen

 1. Zoek andere upstanders
  Er is moed en lef nodig om je uit te spreken tegen online grensoverschrijdend gedrag. Het helpt om eerst steun te zoeken bij andere upstanders, of vrienden, klasgenoten, familie, een collega of docent. Dan kun je samen bedenken hoe je het beste kunt opkomen voor het slachtoffer.

 2. Bied steun en luister

  Steun de persoon die grensoverschrijdend gedrag meemaakt door diegene een privébericht te sturen. Vraag daarin hoe het gaat en luister. Zeg ook dat het niet de schuld is van diegene. Dat diegene niet alleen is, en zich niet hoeft te schamen. Zeg liever niet: ‘Het komt wel goed’ of: ‘Het is niet zo erg’, want daarmee erken je de gevoelens van de ander niet. Je kunt ook vragen hoe je kunt helpen. Soms weet iemand zelf nog niet dat er een foto/video online staat. Het kan lastig zijn om dit te vertellen. Maar hoe eerder iemand het weet, hoe sneller diegene actie kan ondernemen. Of stel voor om het samen te doen.

 3. Stop victim blaming
  Let erop dat je niet onbedoeld aan victim blaming doet. Dat is dat je de schuld van wat er gebeurt is bij het slachtoffer legt. Meer informatie staat op de pagina Victim blaming.

  Wat zeg je wél tegen iemand die iets naars heeft meegemaakt?

  • ‘Ik geloof je'

  • 'Dit had die persoon jou nooit mogen aandoen’

  • ‘Jij hebt niets verkeerd gedaan’

  • ‘Of je aan sexting doet is jouw keuze, niemand mag daar misbruik van maken’

  • ‘Wat naar dat je dit meemaakt, en dat je zo hard oordeelt over jezelf’

  • 'Wat jij nu voelt is normaal’

  • ‘Het voelt nu misschien alsof je geen kant uit kunt, maar er zijn stappen die je kunt zetten’

 4. Spreek je uit in het openbaar
  Bijvoorbeeld via een reactie onder een bericht. Doe dit ook wanneer je iets krijgt doorgestuurd, of als je een naar bericht leest in een groepsapp. Let erop dat je je op een respectvolle manier uit. Zeg bijvoorbeeld alleen: ‘Dit is niet oké’. Ongevraagd (naakt)foto’s/video’s van iemand delen is strafbaar. Daar kun je iemand op wijzen.

 5. Stuur niets door en verwijder het
  Als jij een foto/video van iemand krijgt doorgestuurd, stuur deze dan zelf niet door. Ook een vervelend bericht over iemand anders stopt bij jou! Verwijder de foto/video of het bericht van je telefoon, tablet of computer. Vraag anderen dit ook te doen. Deel de nare berichten niet en doe niet mee met uitlachen, pesten en shamen.

 6. Meld en rapporteer

  Meld het online grensoverschrijdend gedrag bij het platform waarop het plaatsvindt. Rapporteer de persoon en/of het account die zich hier schuldig aan maakt. Hoe, dat lees je in onze sociale-media-handleidingen. Hoe meer mensen grensoverschrijdend gedrag melden en rapporteren, hoe groter de kans dat er iets tegen gedaan wordt.

  Meld het ook wanneer je ziet dat er online wordt gediscrimineerd. Dit kan bij de organisatie Meld.Online Discriminatie.

  Meld foto’s en video’s van seksueel misbruik van minderjarigen bij het Meldpunt Kinderporno.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.