Help, ik heb iets van een ander online gezet

Heb jij iets van een ander online gezet of doorgestuurd, per ongeluk of expres? En heb jij daar nu spijt van? Goed dat je dit leest. Je kunt er iets tegen doen!

6 dingen die jij kunt doen

 1. Verwijder het bericht
  Verwijder de foto/video of de privé-informatie over de ander zo snel mogelijk van het internet en sociale media. Je kunt hiervoor deze handleiding gebruiken. Hoe langer iets online staat, hoe vaker iets gedeeld of opgeslagen kan worden door anderen. Het kan dan gemakkelijk groter worden dan je dacht. Dit kan voor veel verdriet zorgen bij degene over wie het gaat.

 2. Vraag anderen om het te verwijderen en niet door te sturen
  Neem contact op met de mensen van wie je weet dat zij de foto/video of informatie ontvangen hebben. Vraag of ze deze niet doorsturen, maar verwijderen. Leg uit dat er geen toestemming is gegeven om het online te delen. Het kan strafbaar zijn om beelden van een ander in bezit te hebben of ze door te sturen. Zeker als het gaat om naaktbeelden van een minderjarige.

 3. Bied excuses aan
  Slachtoffers van grensoverschrijdend online gedrag schamen zich vaak. Ze denken dat het hun eigen schuld is. Bied excuses aan, zodat ze weten dat het niet aan hen ligt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het spijt me dat ik jou dit heb aangedaan. Het heeft niks te maken met wie jij bent of wat jij hebt gedaan. Ik zat fout’.

 4. Praat erover
  Het kan helpen om er met iemand over te praten die jij vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee rondlopen. Het is misschien moeilijk om toe te geven dat je iets verkeerds hebt gedaan. Maar een gesprek helpt je inzien waarom je dit hebt gedaan. En wat de gevolgen zijn. Samen bedenk je wat je kunt doen om het zo goed mogelijk op te lossen.

 5. Voorkom herhaling
  Leer van je fouten, ook al ging het misschien per ongeluk. Sta open voor feedback. Vraag jezelf af hoe je het een volgende keer anders kunt doen.

 6. Weet wat strafbaar is
  Wat offline niet mag, mag online ook niet. Zorg ervoor dat jij je niet (meer) schuldig maakt aan strafbare feiten. Op deze site van de politie lees je wat strafbaar is op het internet.

Heb je hulp nodig hierbij, chat dan met Helpwanted.

Vond je deze pagina behulpzaam?