Handleiding Geld terughalen na financiële sextortion

Hieronder wordt uitgelegd wat financiële sextortion is en wat je kunt doen om je geld terug te krijgen wanneer je geld (of andere betaalmiddelen) hebt overgemaakt via je bank of een geldtransactiebedrijf naar de dader.

Financiële sextortion

Chantage of afpersing met een seksueel getinte afbeelding/video wordt sextortion genoemd. Iemand dreigt dan om jouw naaktbeelden online te zetten of door te sturen, als je niet doet wat er van je gevraagd wordt. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend. Sextortion is strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.

Wat kun je doen om geld terug te krijgen?

Er zijn mogelijkheden om je geld terug te eisen. Het lukt niet altijd, maar het is toch goed om stappen te zetten. Hiermee vergroot je de kans dat je het geld terugkrijgt en weten de (bank)bedrijven ook beter wat er speelt. De meeste banken zullen je aanraden om aangifte te doen, zodat zij de stappen kunnen zetten om je geld terug proberen te vorderen.

Aangifte doen kan door contact op te nemen met de politie via 09 00-88 44. Maak een afspraak voor het doen van aangifte. Neem zoveel mogelijk gegevens mee naar de aangifte.

Denk aan:

  • De gegevens van de app/site.

  • De (vermoedelijke) naam en contactgegevens van de dader. En andere informatie die je hebt.

  • Kopieën van contact, chat, mailwisseling, foto's, etc.

Ook raden banken aan om bij de bank van de dader en je eigen bank melding te maken van sextortion/oplichting/fraude.

Neem ook altijd iemand in vertrouwen waarmee je goed kunt praten. Je kunt met je huisarts of praktijkondersteuner praten. Zij hebben een beroepsgeheim dus je kunt met een gerust hart je verhaal aan ze vertellen. Ook kunnen ze met je meedenken voor professionele ondersteuning als dat nodig is.

Wij zochten voor je uit hoe je bij verschillende banken en geldtransactiebedrijven het beste een melding kunt doen bij sextortion.

Er zijn twee mogelijkheden: je bank benaderen direct na de betaling of het volgen van de 'procedure niet-bancaire fraude aanvragen bij je eigen bank'.

Bank benaderen direct na de betaling

Wanneer de overboeking heel recent heeft plaatsgevonden, kan je bank soms proberen het nog tegen te houden. Hieronder kun je lezen hoe je in dat geval in contact kunt komen met je bank.

ABN-Amro Bank

Neem contact op met de fraude-afdeling van de ABN-Amro. De kans op terugbetaling is onder andere afhankelijk van de aangifte bij de politie.

ASN Bank

Neem contact op met de ASN bank via het telefoonnummer 070 - 356 93 35 dit kan 24 uur per dag. Wanneer de overboeking heel recent is, kan de bank het soms proberen tegen te houden.

De ASN-bank heeft als voorwaarde dat er aangifte gedaan moet worden en contact opgenomen moet worden met de bank van de dader. We raden je aan om dit dan ook te doen.

Wanneer de rekening van de dader bij de ASN bank is, dan kan een kopie van de aangifte gemaild worden naar de afdeling Veiligheidszaken, via het mailadres: cfd@devolksbank.nl

Bunq

Neem contact op met je eigen bank en met de bank van de dader. Wanneer een van beide Bunq is, dan kan er contact opgenomen worden via www.bunq.com/report of door te bellen naar 020 - 80 83 666

ING

Neem contact op met de Alarmlijn. Dat kan 24 uur per dag via 020 - 22 888 00. Medewerkers van de ING zullen je te woord staan en je verder helpen.

Knab

Doe eerst aangifte en stuur vervolgens het proces-verbaal naar fraude@knab.nl. Zij zullen vervolgens de aangifte in behandeling nemen en zo hopelijk je helpen met het geld terug te krijgen.

Rabobank

Neem contact op via de Alarmlijn van Rabobank. Dit is het telefoonnummer: 088 - 722 66 00. De Alarmlijn is 24 uur per dag beschikbaar. Doe daarnaast aangifte bij de politie en stuur een kopie van de aangifte naar de Rabo-bank. Bij het melden kan je aangeven dat je de geld-terugprocedure wilt starten. Contact opnemen met Rabobank kan ook hier.

Regiobank

Neem contact op met de bank door te bellen naar: 030 - 291 42 90. Doe daarnaast ook aangifte.

SNS bank

Neem zo snel mogelijk contact op via 030 - 633 30 00. Daar wordt verdere uitleg gegeven over wat je kunt en moet doen om het proces in gang te zetten.

Triodos

Doe eerst aangifte en neem vervolgens telefonische contact op met Triodos via 030 - 753 64 50, op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Daarnaast kan je ook contact opnemen door een mail te sturen naar fraude@triodos.nl om de procedure te starten.

Geldtransactiebedrijven benaderen direct na betaling

Western Union

Neem contact op met Western Union via dit e-mailadres: spoof@westernunion.com. Laat in jouw mail weten dat je slachtoffer van sextortion bent. Stuur hierbij zoveel mogelijk informatie over degene die jou probeert af te persen. Mogelijk kan Western Union een onderzoek naar deze persoon starten. Je kunt de mail het beste in het Engels schrijven.

Wanneer je dit lastig vindt, laat het ons dan weten zodat wij je hierbij kunnen helpen. Het geld dat je al hebt overgemaakt kun je vaak terugkrijgen van Western Union.

Hier vind je meer informatie over het melden van fraude via Western Union.

GWK travelex

Neem contact op door een mail te sturen naar klacht@travelex.com. Zij zullen met jou in het Nederlands communiceren en je proberen verder te helpen.

Andere valuta

Bitcoins

Door de technologie achter bitcoin is het bijna onmogelijk om erachter te komen wie achter de bitcoinrekening zit waar je geld naar over hebt gemaakt. Toch is het wel belangrijk om een melding te doen bij de politie, zodat zij inzicht hebben in hoe groot het probleem is.

Procedure niet-bancaire fraude aanvragen bij je eigen bank

De 'procedure niet-bancaire fraude (P.N.B.F.)' kun je aanvragen bij je bank. Zij sturen dan een terugstortverzoek naar de ontvanger van je geld. Als die persoon je geld niet binnen drie weken terugbetaalt, krijg je de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) van die rekeninghouder en kun je kosteloos een deurwaarder inschakelen. Met een deurwaarder kun je dan je geld terug eisen. Hoe je de hulp van een deurwaarder inschakelt, lees je hier.

Je kunt de PNBF alleen inschakelen onder de volgende voorwaarden:

  • Je hebt aangifte gedaan,

  • Je hebt geld overgemaakt naar een Nederlands bankrekeningnummer vanaf jouw Nederlandse bankrekeningnummer,

  • Je hebt de betaling korter dan 13 maanden geleden gedaan.

Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan kun je hulp zoeken bij een advocaat. Er zijn soms mogelijkheden om je geld of eventueel crypto terug te eisen maar het is handig om vooraf te vragen wat de advocaatkosten zijn.

Wij hebben voor je uitgezocht waar je moet zijn om de procedure niet-bancaire fraude aan te vragen bij je bank.

ABN AMRO

Bezoek deze site van ABN AMRO voor het melden van internetfraude. Je krijgt dan een keuzemenu waar je een aantal ondewerpen kunt aanklikken. Kies voor het onderwerp ‘Ik ben geld kwijt’ en vervolgens op ‘ga verder’. Je gaat nu naar een pagina waar een QR-code wordt weergegeven. Deze kun je scannen met je telefoon waardoor je meteen bij de goede afdeling terecht komt.

ASN Bank

Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe je bij ASN de procedure kunt starten.

Bunq

Bij Bunq kun je de procedure aanvragen via een meldformulier. Klik op “start melding” onder het kopje “Ik ben opgelicht”. Je wordt dan naar een meldformulier gestuurd, waar je gevraagd wordt om verschillende gegevens in te vullen. Ga na het invullen akkoord met de voorwaarden en klik op “verstuur melding”.

ING

Bij de ING kun je fraude en oplichting melden via hun Alarmlijn. Het telefoonnummer is 020 22 888 00. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar. Ook wordt op deze pagina uitgelegd hoe de procedure bij ING werkt.

KNAB

Doe eerst aangifte en stuur vervolgens het proces-verbaal naar het mailadres fraude@knab.nl. Zij zullen dan de aangifte in behandeling nemen en zo hopelijk je helpen met het geld terug te krijgen. Op deze pagina staat meer informatie over de procedure bij KNAB.

Rabobank

Om de procedure te starten, kun je contact opnemen met de Alarmlijn van de Rabobank. Het telefoonnummer is 08 87 22 66 00. Op deze pagina staat meer informatie over de procedure bij de Rabobank.

Regiobank

Neem contact op met de Regiobank door te bellen naar 03 02 91 42 90. Doe daarnaast ook aangifte. Op deze pagina staat meer informatie over de procedure bij de Regiobank.

SNS

Neem zo snel mogelijk contact op met SNS via het telefoonnummer 03 06 33 30 00. Daar wordt verdere uitleg gegeven over wat je kunt en moet doen om het proces in gang te zetten. Op deze pagina staat meer informatie over de procedure bij SNS.

Triodos

Doe eerst aangifte en neem vervolgens telefonische contact op met Triodos via het telefoonnummer 03 07 53 64 50. Daarnaast kun je contact opnemen via de mail naar fraude@triodos.nl om de procedure te starten. Op deze pagina staat meer informatie over de procedure bij Triodos.

Tip

Wil je hier hulp bij of erover praten? Dan kun je met iemand van Helpwanted chatten. Meer tips bij sextortion lees je hier.

Meer lezen over financiële sextortion? Bekijk ons onderzoek.

Vond je deze pagina behulpzaam?