Sexting: toestemming, wensen, grenzen en respect
Wat is sexting?
Sexting is het versturen en/of ontvangen van seksuele foto's, video's en berichtjes tussen (twee) mensen die hier (beiden) vrijwillig toestemming voor geven. Je kunt ook aan sexting doen via videobellen of de webcam. Het kan een manier zijn om seksualiteit te onderzoeken, een band met iemand aan te gaan en plezier te hebben. Veel jongeren doen aan sexting. Dit kan onderdeel zijn van hun seksuele ontwikkeling en relatievorming. Maar ook volwassenen kunnen sexting leuk vinden.
Positieve kanten van sexting
Zolang sexting gebeurt met toestemming en respect voor beide partijen, kan het positieve ervaringen opleveren. Zo noemen jongeren het ervaren van liefde, vriendschap, en plezier.
Voorbeelden van positieve kanten van sexting:
Jezelf leren kennen: Sexting kan bijdragen aan persoonlijke groei en bewustwording. Het is een kans om te leren en jezelf beter te begrijpen. Het kan je zelfvertrouwen vergroten.
Versterking van verbinding: Sexting kan helpen bij het versterken van de emotionele band tussen twee mensen. Het delen van persoonlijke gedachten en verlangens kan leiden tot een diepere verbondenheid. Het kan een manier zijn om te laten zien dat je iemand leuk of aantrekkelijk vindt.
Communicatie: Sexting kan zorgen voor open communicatie over relaties, seksualiteit en verlangens. Dit kan leiden tot een beter begrip van je eigen wensen en grenzen en elkaars wensen en grenzen.
Voorbereiding op seksuele relaties: Sexting kan een manier zijn om je voor te bereiden op fysieke intimiteit. Het kan een relatie extra spannend maken, of een vorm zijn van voorspel.
Veiligheid: Sexting kan mensen helpen om hun seksuele fantasieën en verlangens te onderzoeken zonder fysiek contact. Dit kan veiliger en als minder spannend aanvoelen. Ook kun je geen soa's krijgen of zwanger raken.
Tips voor als je aan sexting wilt doen
Als je aan sexting wilt gaan beginnnen, is het belangrijk om van te voren, tijdens en na het sexting-proces rekening te houden met een aantal punten.
Voorafgaand aan sexting:
Bedenk wat je wilt: Denk vooraf na over wat je wel en niet fijn vindt om te delen. En wat je wel en niet wil ontvangen van de ander. Dit zal helpen bij het bepalen van je wensen en grenzen.
Communiceer duidelijk: Praat open met elkaar over wat je verwachtingen zijn van sexting. Bespreek elkaars wensen en grenzen. Bespreek ook hoe je omgaat met de foto’s, video’s en berichtjes die jullie gaan uitwisselen. Stuur deze nooit zonder toestemming door.
Consent: Bevestig vooraf duidelijk dat je instemt met sexting en vraag dit ook aan de ander. Zo weet je dat iemand het leuk vindt om iets van jou te ontvangen.
Tijdens het sexting-proces:
Respecteer elkaar: Jij en de ander moeten zich fijn voelen bij sexting en op elk moment kunnen stoppen als jullie dat willen.
Verduidelijk je wensen en grenzen: Blijf aangeven wat je eigen wensen zijn tijdens sexting. Ook als deze zijn veranderd. Als jij of de ander over grenzen heengaat, wees dan eerlijk en duidelijk.
Vraag om feedback: Moedig de ander aan om ook hun grenzen aan te geven en check of diegene sexting nog steeds leuk vindt. Gebruik de feedback om direct iets te veranderen als dat nodig is.
Geen druk: Oefen geen druk uit op jezelf of de ander om beelden of teksten te delen als dit niet goed aanvoelt. Je bent niemand iets verplicht.
Na het sexting-proces:
Reflecteer en evalueer: Denk na over de ervaring met sexting en over hoe je je voelde vooraf, tijdens en na het sexting-proces. Zou je het nog een keer willen doen? Is er iets wat je anders zou doen?
Feedback geven: Als er dingen zijn waar je niet tevreden over was, bespreek dit dan met elkaar op een respectvolle manier. Open communicatie is belangrijk.
Blijf bewust van je eigen gevoel: Als sexting ooit stress of negatieve gevoelens veroorzaakt, probeer het dan in de toekomst anders aan te pakken of stop er (tijdelijk) mee. Je kunt ook altijd hulp zoeken als je nare ervaringen hebt met sexting.
Praten over sexting
Niet iedereen ervaart sexting als normaal of positief. Er zijn verschillende standpunten en ervaringen rond dit onderwerp. Probeer eerst je eigen standpunt over sexting te begrijpen. Wat vind je ervan? En waarom?
Sommige mensen kunnen negatief of afwijzend reageren op sexting vanuit culturele, religieuze of persoonlijke overtuigingen. Probeer niet te oordelen over wat mensen wel of niet willen doen met betrekking tot sexting, zelfs als je het er niet mee eens bent. Iedereen heeft het recht om hun eigen keuzes te maken.
Als je in gesprek bent met anderen over sexting, probeer dan respectvol te blijven. Vermijd labels als 'dom' voor het maken van foto's en filmpjes. Als er sexting-misbruik plaatsvindt, is de drempel hoger voor het slachtoffer om hulp in te schakelen. Het is nooit de schuld van het slachtoffer. Oordelen kunnen een open gesprek in de weg staan.
Probeer meer te leren over sexting en de redenen waarom mensen ervoor kiezen of juist niet. Dit kan helpen om begrip voor elkaar te krijgen.
Als iemand naar jou toe komt met vragen over sexting, help hen dan beslissingen te nemen die het beste bij hen passen. Verplaats je in de ander.
Ken de spelregels
In Nederland is sexting niet verboden. Ook jongeren mogen hieraan doen. Het wordt namelijk gezien als experimenteergedrag dat onderdeel kan zijn van de seksuele en relationele ontwikkeling van jongeren.
Er zijn wel een aantal regels over sexting die belangrijk zijn, zodat sexting voor beide partijen leuk is én blijft, en je geen strafbaar feit pleegt. Dan wordt het sexting-misbruik.
Aan al deze spelregels moet je je houden:
Er mag geen sprake zijn van druk of dwang,
De foto’s, video’s en berichtjes mogen niet verspreid worden,
De foto’s, video’s en berichtjes mogen niet stiekem gemaakt zijn,
Er mag geen sprake zijn van een ongelijke machtsverhouding en bij jongeren mag er geen leeftijdsverschil van vijf jaar of meer zijn,
De foto’s, video’s en berichtjes mogen niet gebruikt worden voor pesten of chantage,
De foto’s, video’s en berichtjes mogen niet gebruikt worden om er geld mee te verdienen.
Let op: volwassenen mogen in geen enkel geval aan sexting doen met iemand die jonger is dan zestien jaar.