Voorlichtingsvideo om sexting-misbruik te bespreken

Sexting is als twee jongeren elkaar seksuele berichtjes of een foto/video sturen waarop een van hen te zien is. Daar hoeft niets mis mee te zijn. Maar soms stuurt iemand een seksuele foto/video door aan anderen. Zonder toestemming van de persoon die erop te zien is. Dit heet sexting-misbruik.

Victim blaming

Daders worden nog weinig aangesproken op dit (strafbare) gedrag. In plaats daarvan is er vaak sprake van victim blaming. Omstanders zeggen dan tegen de slachtoffers dat ze nooit een (naakt)foto hadden moeten sturen. Of ze doen aan slut-shaming. Daarbij beschuldigen ze de slachtoffers van onbehoorlijk seksueel gedrag.

Deze beschuldigingen zijn onterecht. De dader is altijd verantwoordelijk. Deze deelde de foto/video met anderen zonder toestemming.

In de klas

Helpwanted maakte samen met Young 055 een voorlichtingsvideo. Daarmee kunnen docenten sexting-misbruik in de klas bespreken. De video is hier via YouTube te bekijken. Na het bekijken van de video kunnen opvoeders en docenten in gesprek met jongeren over sexting, sexting-misbruik en online shaming. Gespreksvragen kunnen zijn:

  • Waarom stuurde Isabel de foto naar Joran?
    Leg uit dat het normaal is dat jongeren (ook) online seksueel experimenteren. En dat er niets mis is met het maken van (naakt)foto’s of -video’s. Er zitten wel risico’s aan, net als bij offline seks. Joran zet Isabel onder druk om een foto te sturen (‘Je hoort me toch? Doe niet zo flauw.’). Vertel dat je alleen naaktfoto’s moet sturen als je dit zelf ook wilt.

  • Wat heeft Joran gedaan nadat Isabel hem vertrouwde?
    Geef aan dat Joran misbruik maakt van het goede vertrouwen van Isabel. Vertel dat het ongewenst doorsturen van naaktbeelden strafbaar is.

  • Welke rol speelt de omgeving van Isabel?
    Ga in op de reactie die Isabel krijgt van haar vriendin: ‘Het is niet jouw schuld’. Vertel hoe belangrijk het is voor het slachtoffer dat er iemand is die steun geeft. Iemand die ook kan helpen om naar de politie te gaan.

  • Hoe zijn de reacties die Joran krijgt op het schoolplein? Gebeurt zoiets ook in het echt?
    Vaak krijgen slachtoffers de schuld. Dan zeggen omstanders: ‘Had je maar niet die foto moeten sturen’. Dat kan heel schadelijk zijn voor het slachtoffer. Degene die de foto doorstuurt, komt er vaak makkelijker van af. Toch is dit de schuldige, niet het slachtoffer. Joran is de dader, Isabel het slachtoffer.

Met dank aan Ketenaanpak Loverboys en Jeugdprostitutie en Young 055.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met ons.

We zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur, op zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Je kunt ons ook bellen op 020 – 261 52 75.