Praten over online seksualiteit met kinderen/jongeren

Voor de meeste kinderen/jongeren loopt het online leven vanzelfsprekend over in hun offline leven. In gesprek met je kind zou het online leven net zo vaak het onderwerp kunnen zijn als het offline leven. Ook online seksualiteit en veiligheid. Praten met je kind over het online leven, online seksualiteit en veiligheid kan ongemakkelijk voelen.

Met deze tips wordt het makkelijker:

 1. Leef je in
  Probeer je voor te stellen hoe je kind zich voelt over het online leven. Doe dit voor je in gesprek gaat. Je kind kan verschillende gevoelens hebben, zoals:

  • Geluk, omdat het online vrienden heeft gemaakt;

  • Geluk, omdat het likes of volgers kreeg op een bericht;

  • Geluk, omdat het nieuwe dingen leerde of ontdekte;

  • Ongemak of schaamte over iets dat het online heeft gezegd;

  • Schaamte of angst, als het zich zorgen maakt over iets dat het heeft gezien of gedaan;

  • Angst of stress, als het onder druk wordt gezet om iets te doen wat niet leuk is;

  • Ergernis of verwarring, als het iets niet begrijpt op het internet.

 2. Praat regelmatig
  Maak het online leven een vast onderdeel van jullie dagelijkse gesprekken. Vraag niet alleen naar de schooldag, maar ook hoe de dag online was.

 3. Toon interesse
  Laat zien dat je positieve belangstelling hebt voor het internetgebruik van je kind. Vraag eens of het wil laten zien wat zo leuk is aan de app of game waar het veel tijd op doorbrengt. Of vraag: ‘Heb je nog een leuk bericht ontvangen via WhatsApp?’ en ‘Wanneer zet jij een foto wel of niet online?’.

 4. Verlaag de drempel
  Vertel dat je kind bij jou terecht kan als er online iets gebeurt wat niet leuk is. Met een open en relaxte houding verlaag je de drempel om naar je toe te komen.

 5. Praat niet te lang
  Regelmatig een kort gesprek over online seksualiteit en veiligheid is beter dan één lang gesprek. Zo wordt het niet te zwaar. En zo herinner je je kind er regelmatig aan dat het bij je terecht kan met vragen.

 6. Niet te veel oogcontact
  Het praat makkelijker als je niet recht tegenover elkaar zit. Tijdens het koken bijvoorbeeld, of tijdens een autorit. Niet te veel oogcontact maakt moeilijke of spannende onderwerpen eenvoudiger te bespreken.

 7. Maak seks bespreekbaar
  Het helpt om van seks een natuurlijk gespreksonderwerp te maken. Dit kan ook tussen ouders/opvoeders onderling. Zo laat je zien dat seksuele gevoelens niet iets zijn om je voor te schamen. En dat je erover kunt praten.

 8. Benoem ook wat leuk is
  Waarschuw niet alleen voor de gevaren van online seksualiteit. Benoem ook de leuke kanten. Het kan spannend, romantisch, grappig, makkelijk en leuk zijn om online je seksualiteit te onderzoeken. Het kan een onderdeel zijn van de normale seksuele ontwikkeling van je kind.

 9. Gebruik de actualiteit
  Komt er iets in het nieuws over een naaktafbeelding die is verspreid op een school? Vraag dan of je kind ook weleens zoiets heeft meegemaakt op school. En wat het daarvan vindt. Benadruk in zo’n gesprek de onschuld van het afgebeelde slachtoffer. Dat heeft niets verkeerd gedaan. Degene die de naaktafbeelding heeft verspreid, zit fout. Stel vragen die je kind aan het denken zetten. Zonder direct antwoord te verwachten.

 10. Geef geen oordeel
  Veel slachtoffers van (online) seksueel misbruik denken dat zij zelf iets fout hebben gedaan. Zij durven soms niet om hulp te vragen door gevoelens van schuld en schaamte. Maak duidelijk dat jij niet oordeelt over het gedrag van je kind. En dat het altijd naar je toe kan komen. Als je iets verbiedt of afkeurt, verhoog je de drempel om hulp aan jou te vragen.

Meer tips

Hier vind je meer tips voor gesprekken over online seksualiteit. Deelt je kind een situatie van online grensoverschrijdend gedrag met jou? Dan kun je meer informatie vinden op de pagina Help, mijn kind heeft een online probleem.

Vond je deze pagina behulpzaam?