Handleiding TikTok
Hieronder wordt uitgelegd hoe je iemand blokkeert en rapporteert, wat je kunt doen als je TikTokaccount is gehackt, hoe je je privacy-instellingen wijzigt, en hoe je kunt bepalen wat voor video's jij ziet op TikTok. Je vindt hier ook extra informatie voor ouders.
Iemand blokkeren en rapporteren
Persoon of account blokkeren en rapporteren
Als je een persoon of account wil blokkeren, ga dan naar het profiel van deze persoon of naar het chatgesprek. Klik op het icoontje met drie puntjes en vervolgens op ‘Blokkeren’ en dan op ‘Bevestigen’. Je kunt ook een persoon of account rapporteren. Klik op het icoontje met drie puntjes en vervolgens op ‘Melden’. Je kunt nu kiezen voor de reden waarom je iemand wil rapporteren. Kies uit:
zich als iemand voordoen
plaatsen van ongepaste inhoud
ongepaste profielgegevens
overig
Bij elke melding kun je een beschrijving geven van de melding en kun je tot vier foto’s uploaden als bewijs. Denk hierbij aan screenshots van iemands profiel of van chatgesprekken. Als je een melding maakt van een profiel dat zich als jou voordoet, dan kun je een bewijs uploaden dat jij het bent, zoals een paspoort of ID. Maak daarbij wel je BSN-nummer zwart of maak gebruik van de app Idkopie, om identiteitsfraude te voorkomen. Ga naar de site van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Video of reactie blokkeren of rapporteren:
Je kunt ook een video rapporteren. Ga daarvoor naar de video en klik op het pijltje. Klik op ‘Melden’ en volg de instructies.
Als je een reactie onder een video wil rapporteren, selecteer dan de reactie die je wil rapporteren en selecteer ‘Melden’. Volg nu de instructies.
Account gehackt
Als je denkt dat je TikTokaccount is gehackt, kun je op deze pagina lezen wat je het beste kunt doen. Je leest er ook hoe je je account beter kunt beveiligen.
Privacy-instellingen wijzigen
Privé account:
Je kunt een privé account instellen zodat alleen mensen die jou volgen en die jij hebt goedgekeurd jouw video’s kunnen zien. Om dit in te stellen ga je naar je eigen profiel en klik je op het icoontje met drie puntjes om naar je instellingen te gaan. Klik op ‘Privacy en veiligheid’. Selecteer het schuifbalkje bij ‘Privé-account’, zodat deze groen wordt: . Nu heb je een privé-account.
Vindbaarheid:
In jouw instellingen kun je ook bepalen of jij toestaat dat andere mensen jou kunnen vinden. Als dit uitschakelt, ontvangen andere gebruikers geen suggesties meer om je te volgen.
Veiligheid:
Onder het kopje ‘Veiligheid’ in je instellingen kun je selecteren wie er op jou kan reageren of wie er contact met jou kan opnemen. Je kunt dit mogelijk maken voor ‘Iedereen’, ‘Vrienden’, of ‘Uit’.
Bepalen wat voor video's jij ziet
Kom jij video’s tegen die je niet leuk vind en liever niet ziet?
Selecteer de video die jij niet leuk vind in de For You-sectie. Houd de video ingedrukt en klik vervolgens op ‘Not interested’/’Geen belangstelling’. Je zult nu minder vaak dit soort videos zien in de ‘For You’ sectie.
Beperkte modus
In TikTok kun je ‘Beperkte modus’ (of ‘Restricted mode’ in het Engels) instellen. Dit betekent dat TikTok automatisch video’s die niet voor minderjarigen geschikt zijn filtert. Om dit in te stellen ga je naar je eigen profiel en klik je op het icoontje met drie puntjes om naar je instellingen te gaan. Klik op ‘Digitaal Welzijn’ en vervolgens op ‘Beperkte Modus’. Klik nu op ‘Beperkte Modus inschakelen’. Hier kun je een code invoeren. Deze code heb je nodig om de Beperkte Modus weer uit te schakelen.
Voor ouders
Wanneer u als ouder meer wil weten over TikTok en de veiligheid van uw kind, bezoek dan www.support.tiktok.com en www.tiktok.com/safety/nl.