Handleiding Instagram
Alleen bekende volgers
Om ervoor te zorgen dat alleen bekenden jou kunnen volgen, kun je dat aangeven bij je Instellingen van Instagram. Klik bij Instellingen op Privacy en zet dan ‘Privéaccount’ aan. Hierdoor kunnen anderen je alleen volgen wanneer jij daar toestemming voor geeft. Mensen die jou niet volgen, kunnen jouw posts, volgers en de mensen die jij volgt niet meer zien.
Personen blokkeren
Als je wordt lastiggevallen, blokkeer diegene. Dit kun je op twee manieren doen:
Ga naar het account van diegene die jou lastigvalt. Klik rechtsboven op de drie puntjes. Hier kies je voor de optie blokkeren.
Je kunt ook naar een privégesprek gaan met deze persoon. Klik op het profiel, klikt daarna op de optieknop. Hier krijg je de optie om de persoon te blokkeren, klik daarop.
Als je iemand blokkeert, dan kan diegene jouw afbeeldingen en video’s niet zien. Daarnaast kan diegene jouw profiel niet zoeken en jou niet taggen.
Een vervelend bericht rapporteren
Heb je op Instagram een vervelende reactie ontvangen? Dit kun je melden.
Houd de reactie ingedrukt totdat je een scherm krijgt met enkele opties.
Bovenaan staat ‘Deze opmerking rapporteren’, klik hierop.
Geef de reden aan van het rapporteren.
Voorkomen dat onbekenden contact met je opnemen
Als je in je privacy-instellingen klikt op ‘instellingen > hoe anderen met je communiceren > chatberichten en antwoorden op verhalen’ > instellingen voor chatberichten, kun je ervoor kiezen dat berichten van onbekenden een berichtverzoek worden en niet automatisch in je Postvak In belanden. Pas als je op ‘Accepteren’ klikt, kan de ander zien dat je het bericht hebt ontvangen en gelezen (en anders dus niet).
Wanneer een onbekende jou een afbeelding probeert te sturen, krijg je een melding met de vraag of je deze wil accepteren. Wanneer je dat niet accepteert, krijg je de afbeelding niet te zien.
Mocht je het bericht toch hebben geaccepteerd, en het blijkt dat deze persoon jou aanstootgevende berichten heeft gestuurd, kun je deze persoon blokkeren. Let op, je kunt alleen mensen blokkeren via de app op je telefoon. Z Dit doe je door op de gebruikersnaam van degene die jou dit bericht heeft gestuurd te klikken. Wanneer je het profiel hebt geopend, druk je op het icoontje met de drie bolletjes. Druk vervolgens op ‘Gebruiker blokkeren’. De persoon die jij blokkeert, krijgt daar geen melding van
Account gehackt
Als je niet meer je account in kunt:
Check je mailbox voor een mail van security@mail.instagram.com. Als je e-mailadres gewijzigd wordt, sturen zij jou een mailtje daarover. In die mail kun je klikken op ‘wijziging ongedaan maken’.
Als jouw wachtwoord ook is gewijzigd, zul je een nieuwe aanmeldlink moeten aanvragen bij Instagram om te bevestigen dat jij de eigenaar van dat account bent.
Dat doe je zo:

Ook kun je jouw account beter beveiligen. Bijvoorbeeld door tweestapsverificatie. Zodra je deze functie aanzet moet je tijdens het inloggen (voorheen stond er aanmelden) niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord invullen, maar ook een beveiligingscode. Dit verkleint de kansen om gehackt te worden, want de indringer heeft toegang tot je telefoon nodig.
Tweestapsverificatie instellen
Open de Instagram-app, tik op het profieltabblad rechtsonder en druk op de drie streepjes rechtsboven.
Kies ‘Instellingen’ klik dan op ‘Accountcentrum’. Ga naar ‘wachtwoord en beveiliging’.
Tik op ‘Tweestapsverificatie’ en volg de aanwijzingen op het scherm.
Account deactiveren
Je Instagram-account tijdelijk deactiveren. Je kan je account, via de app, tijdelijk deactiveren vanuit jouw Accountcentrum.
Klik op jouw profiel rechts onderaan het scherm.
Klik op Accountcentrum en daarna op persoonlijke gegevens.
Klik op eigendom en beheer van account, daarna op deactiveren of verwijderen.
Klik op account deactiveren en op doorgaan.
Voer je wachtwoord in en klik op doorgaan.
Selecteer de reden om het account te deactiveren en klik op Doorgaan.
Klik op Account deactiveren.
Nepprofiel rapporteren
Wanneer je een profiel tegenkomt van iemand die zich als iemand anders voordoet (bijv. als jou of als een vriend(-in) van jou), dan kun je dit profiel rapporteren. Het kan zijn dat je door Instagram gevraagd wordt om een foto van je identiteitsbewijs te uploaden. Deze kun je veilig maken met de overheidsapp ‘KopieID’. Hierna kun je het nepprofiel op de volgende manier rapporteren:

Naaktafbeeldingen van kinderen gezien
In Nederland zijn afbeeldingen waarop minderjarigen te zien zijn die seksueel poseren of iets seksueels doen, strafbaar. Dat valt onder afbeeldingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Kom je dit op Instagram tegen? Meld het!
Klik op de foto
Klik op de puntjes rechtsboven
Klik op rapporteren
Klik op ‘naaktbeelden en seksuele handelingen’
Klik op ‘er is een kind bij betrokken’
Klik op ‘rapport verzenden’
Je kunt het ook bij ons melden via www.helpwanted.nl of www.meldpunt-kinderporno.nl. Op Instagram zijn alle vormen van naakt verboden, ook wanneer het om volwassenen gaat. Deze beelden kun je dus ook melden.
Informatie voor ouders
Veel ouders en verzorgers willen op de hoogte blijven van wat een kind online doet. Het is belangrijk om open en op een niet veroordelende manier te praten met kinderen over hun online social media gebruik. Check de tips voor ouders.
Family Center:
Family Center is een plek waar ouders het account van hun kinderen op Instagram in de gaten kunnen houden en de instellingen kunnen beheren. Ook vind je er eduatieve bronnen van experts over het ontwikkelen van positieve online gewoontes van kinderen.
Om naar Family Center te gaan als ouder:
Klik op je eigen profiel.
Klik op de streepjes rechtsboven, klik daarna op instellingen.
Klik op overzicht.
Wil je weten welke informatie jouw ouders kunnen inzien:
Klik op je eigen profiel.
Klik op de streepjes rechtsboven, klik daarna op instellingen.
Klik op overzicht.
Klik op “bekijk wat zij kunnen zien”.
Tieneraccounts Instagram
Tieneraccounts zijn Instagram-accounts voor tieners tussen de 13 en 17 jaar die automatisch zijn voorzien van meer beschermende veiligheidsinstellingen voor tieners. Denk aan dat het account standaard op privé staat of dat je alleen chatberichten kunt ontvangen van accounts die je volgen of eerder contact mee hebt gehad.
Ook zijn tieneraccounts ingesteld om minder gevoelige content weer te geven in zoekresultaten en aanbevolen content in Ontdekken, Reels en het overzicht.
Tieneraccounts hebben elke dag van 22:00 tot 07:00 uur automatisch de slaapmodus ingesteld.
Tieners jonger dan 16 jaar hebben de toestemming van een ouder of voogd nodig om de veiligheidsinstellingen voor tieners bij te werken, zodat deze minder beschermend zijn. Tieners tussen de 16 en 17 jaar kunnen deze instellingen zelf wijzigen, tenzij hun account onder toezicht staat van een ouder of voogd.
Meer informatie over tieneraccounts